Веселого навколо всього того, що стосується виживання НСК “Олімпійський”, стає дедалі менше. Сьогодні головний стадіон країни, без перебільшення, — під загрозою знищення. Відбувається безпардонний наступ на цю споруду, а точніше — на ласий шматок землі в центрі столиці.

Спостерігається патологія жадібного, а тому бездумного прагнення забудови баштами-велетами, бо такі будинки найдорожчі. Супутники таких забудов — шалені гроші, надприбутки. А вирубані парки та ліси, зруйновані історичні пам’ятки, знищені дитячі та спортивні майданчики — наслідки цієї “активної будівельної політики”.
Свого часу вже була спроба знести символ спорту України — НСК “Олімпійський” з усіма його комплексами та сторічним Олексіївським парком. Але нахабний наступ тоді відбили журналісти, спортивний та архітектурний актив. І от цілком несподівано в атаку на НСК пішов Фонд держмайна, який вирішив прирівняти спортивний комплекс до приватних об’єктів і взяти на себе функції господаря, відбираючи при цьому понад 70 відсотків коштів від оренди. А саме ці гроші й дають змогу утримувати в готовності наш найбільший стадіон — державну, а не приватну власність. Окрім того, вже рік, як знищено передстадіонну площу, виходів та входів на стадіон лишилося 20 відсотків.
Понад рік тому лідер фракції “Наша Україна” Віктор Ющенко, стривожений долею НСК “Олімпійський”, направив депутатський запит тодішнім Прем’єр-міністрові та Генеральному прокуророві. Реакції — жодної. Шкода, бо в тому запиті було запропоновано конкретні шляхи виходу із ситуації. Зокрема, перевірити дотримання вимог законодавства для припинення сваволі посадових осіб у питаннях забудови та експлуатації споруд на території унікального ландшафтного парку НСК “Олімпійський”. Провести відкриті конкурси для розробки концепції розвитку і реконструкції НСК “Олімпійський” та залучення інвесторів до реалізації проектів новобудов спортивного напряму на його території. Затвердити цю концепцію відповідно до законів України та вимог Генерального плану забудови міста Києва, узгодивши у профільних комітетах Верховної Ради та НОК України...
А сьогодні ветерани спорту, діючі спортсмени, тренери, архітектори та будівельники, стурбовані нецивілізованою навалою на легендарну спортивну споруду, пишуть листа вже на адресу Президента України Віктора Ющенка із закликом вирішити цю гостру проблему. Допомогти панові Президенту зобов’язані керівники Київської міської держадміністрації та Фонду держмайна.


З надією на здоровий глузд чиновників нової формації, Валентин ЩЕРБАЧОВ, заслужений журналіст України.