Відкрите акціонерне товариство «Азовські мастила і оливи» було створено відповідно до Указу Президента України «Про корпоратизацію підприємств» наказом Державного комітету України по нафті і газу у 1994 році. На сьогодні ВАТ «Азовські мастила і оливи» — один із найбільших виробників мастильних матеріалів у Європі. Підприємство постійно розробляє і впроваджує нові види продукції. Тут налагоджені і підтримуються сталі зв’язки з найбільшими металургійними, автомобільними і машинобудівними заводами. Постійними споживачами продукції акціонерного товариства є АвтоЗАЗ, ВАЗ, КамАЗ, «Запоріжсталь», металургійний комбінат ім. Ілліча та багато інших.

Під час створення Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Фондом державного майна України на виконання постанови Кабінету Міністрів України було передано 100 відсотків акцій ВАТ «Азовські мастила і оливи» до статутного фонду компанії «Нафтогаз України». Через певний час Кабмін приймає постанову «Про передачу Фонду державного майна пакета акцій ВАТ «Азовські мастила і оливи».
Щодо вказаної урядової постанови хочу зазначити, що вона була прийнята Кабінетом Міністрів України без належного економічного обґрунтування. Відповідно до згаданої постанови, як уже зазначалося, Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» передала Фонду державного майна України 100 відсотків акцій ВАТ «Азовські мастила і оливи» для подальшої приватизації. Викликають подив дії посадових осіб державних органів, які, включивши ВАТ «АЗМОЛ» до переліку об’єктів, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, відразу включають підприємство до переліку об’єктів, які підлягають підготовці до продажу у 2004 році. А далі, як повідомляє Фонд державного майна України, в установленому порядку було розроблено та узгоджено з Міністерством палива та енергетики, Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції та Антимонопольним комітетом України проект плану розміщення акцій, що був схвалений на засіданні урядового комітету економічного розвитку та з питань європейської інтеграції.
Отже, наказом Фонду державного майна України було затверджено план розміщення акцій у розмірі 92,41 відсотка статутного фонду товариства за конкурсом та реалізація пакета акцій у розмірі 7,59 відсотка шляхом пільгового продажу працівникам та колишнім працівникам підприємства.
У Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації під час вивчення основних економічних показників діяльності підприємства та аналізу доцільності продажу вказаного об’єкта було з’ясовано, що на сьогодні ВАТ «АЗМОЛ» є високорентабельним державним підприємством, адже згідно з основними показниками господарської діяльності за останні три роки підприємство має стабільний балансовий прибуток. Прибуткове працююче підприємство стабільно сплачує податки, які є вагомим внеском до Державного бюджету України. З огляду на той факт, що це підприємство є містоутворюючим, його приватизація може негативно позначитися на вирішенні соціальних проблем мешканців міста.
Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації не раз наголошувала на тому, що у разі проведення приватизації ВАТ «Азовські мастила і оливи», яке має значні обсяги виробництва мастильних олив, мастил та інших нафтопродуктів і дає стабільний прибуток, існує ризик втрати державного контролю, що може поставити під загрозу економічні інтереси держави та створити соціальну напругу у регіоні. Зважаючи на те, що ні урядом України, ні Фондом державного майна України не наведено жодних вагомих обґрунтувань необхідності приватизації ВАТ «АЗМОЛ», Комісія прийняла рішення рекомендувати Фонду державного майна України зупинити приватизацію зазначеного об’єкта, скасувавши при цьому раніше прийняті рішення щодо здійснення приватизації цього підприємства.
Рішення Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації було направлено до Бердянської міської ради Запорізької області для доведення його змісту до відома населення міста з метою зняття соціальної напруги, яка виникла у зв’язку з очікуванням скорочення бюджетного наповнення.
Крім того, було направлено звернення до Антимонопольного комітету України з пропозицією перевірити дотримання законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема, економічної обґрунтованості рішення щодо приватизації цього високорентабельного об’єкта та направлено звернення до Генеральної прокуратури України про проведення перевірки законності, обґрунтованості та відповідності державним інтересам прийнятих рішень щодо приватизації ВАТ «АЗМОЛ», за результатами перевірки запропоновано прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства.
На виконання рішення Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Фонд державного майна України переглянув прийняті раніше рішення щодо приватизації ВАТ «Азовські мастила і оливи», у зв’язку з чим було видано накази «Про зупинення приватизації ВАТ «Азовські мастила і оливи» і «Про зупинення конкурсу з продажу пакета акцій ВАТ «Азовські мастила і оливи».
Валентина СЕМЕНЮК, Голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, народний депутат України.