Україна має намір створити з Туркменистаном газотранспортний консорціум і залучити до участі в ньому Казахстан і Росію. Сторони також домовилися укласти угоду про постачання газу на 20—30 років. Такі підсумки офіційного візиту Президента Віктора Ющенка до Ашгабата.
Рішення про створення нового газотранспортного консорціуму на території Туркменистану, Казахстану, Росії й України для транспортування газу в Україну і ЄС відкриває нові можливості всім його учасникам, і насамперед Києву. «Велику частину переговорів ми присвятили цьому питанню, тому що участь у спільних енергетичних проектах — одна з найактуальніших тем сьогодні», — сказав український Президент після зустрічі з туркменським колегою Сапармуратом Ніязовим. За словами Віктора Ющенка, Україна нарешті демонструє свої можливості в питаннях спільного видобутку нафти і газу й у сфері інвестиційних пропозицій. Проект газотранспортної системи, що охопила б чотири країни, Ющенко назвав перспективним й альтернативним іншим проектам. Уточнивши при цьому, що мова йде не про конфлікт проектів, а про гармонізацію можливостей.
За результатами переговорів в Ашгабаті Україна і Туркменистан також домовилися укласти довготермінову угоду про постачання туркменського газу в Україну. За словами Першого віце-прем’єр-міністра Анатолія Кінаха, який у складі української делегації брав участь у переговорах із Президентом Туркменистану Сапармуратом Ніязовим, у травні в Києві відбудеться засідання україно-туркменської міжурядової комісії, на якому розглядатимуть умови співробітництва двох країн у газовій сфері. За словами Першого віце-прем’єра, ціна на газ, що постачається з Туркменистану, збережеться на рівні 58 доларів за тисячу кубометрів на кордоні з Узбекистаном.