Незабаром мешканці низки регіонів України зможуть безпосередньо на місці, не виїжджаючи до Києва, довести до парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією факти корупційних проявів місцевих чиновників. Як заявив на прес-конференції в агентстві УНІАН голова комітету Володимир СтретовиЧ, очолюваний ним орган спільно з Програмою сприяння парламенту України та Центром освітніх реформ зініціювали проведення серії регіональних слухань на тему: «Причини корупції в Україні, шляхи її подолання». Судячи з прес-релізу, в останні дні березня такі заходи відбудуться у Дніпропетровську і Харкові, а в середині квітня — у Херсоні і Чернівцях.

 За словами співголови Програми сприяння парламенту України Едуарда Рахімкулова, організатори слухань опиратимуться на найактивніші громадські організації в регіонах: у Дніпропетровську аж 23 такі організації, у Харкові — понад десять. Ідеться, зокрема, про прес-клуби і навіть про жіночу асоціацію «Берегиня».

Наслідком цих заходів у регіонах будуть комітетські слухання у столиці і підготовка законопроекту про засади запобігання та протидії корупції в Україні. Зміни ці, як наголосив В. Стретович, назріли. Скажімо, розширення кола суб’єктів корупційних діянь, до якого «просяться» державні чиновники 1—3 категорій, або так само «проситься» норма про контроль не лише за доходами чиновників, а й їхніми витратами.

Антикорупційний комітет «жорстко моніторить діяльність урядовців і, виявивши якісь порушення, одразу в усній формі застерігає управлінців». Тому комітет вимагає негайного прийняття закону про Кабінет Міністрів України, який врегулює прозорість процедури прийняття урядових рішень (депутат нагадав про семиразове(!) ухвалення парламентом такого закону і його «вперте невізування» попереднім Президентом Л. Кучмою, оскільки закон «скорочував сегмент корупційних діянь урядовців»).

Відповідаючи на запитання з приводу зволікання парламентом із звітом Тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування обставин вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, Володимир Стретович зауважив, що «слід поставити крапку в справі, аби все було прозоро, а не заганялося питання у глухий кут». 

Парламентарій висловився також за необхідність «реанімувати роботу» тимчасової слідчої комісії з розслідування загибелі лідера НРУ В’ячеслава Чорновола та поставити логічну крапку в роботі комісії з розслідування обставин отруєння Віктора Ющенка.