Верховна Рада повинна прийняти запропоновані урядом зміни до держбюджету України на 2005 рік до 1 квітня, заявив глава парламенту Володимир Литвин на прямій телефонній лінії у газеті “Комсомольська правда в Україні”. В. Литвин вважає, що парламент ухвалить зміни до бюджету.
Водночас Голова Верховної Ради зауважив, що запропоновані урядом зміни до бюджету — “бюджет проїдання, а не розвитку”, “передвиборний” законопроект. Бо Кабмін сьогодні намагається заповнити прогалини, що утворилися під час попередньої виборчої кампанії, і виконати свої передвиборні обіцянки.
Володимир Литвин наголосив на потребі провести “надзвичайно грунтовну розмову в парламенті” під час сьогоднішнього обговорення змін до бюджету, дати змогу висловити всім депутатам і політичним силам свої зауваження, всі “за” і “проти”.
На думку Голови ВР, проходження основного фінансового документа держави через парламент залежатиме передусім від позиції профільного комітету. За словами В. Литвина, можливо, що сьогодні проект змін до бюджету буде прийнято лише до розгляду, як це пропонує бюджетний комітет, потім законопроект доопрацьовуватимуть у парламентських комітетах, депутатських фракціях та групах, а наступного тижня (у вівторок-середу) може відбутися ще одне пленарне засідання парламенту, на якому зміни до бюджету буде затверджено як закон.
Не можна зволікати з бюджетним процесом ще й тому, вважає В. Литвин, що нині є небезпека інфляційних процесів в Україні, — підвищені соціальні допомоги, пенсії тощо згідно з проектом змін до бюджету передбачається нараховувати і виплачувати з 1 січня 2005 року, тобто «заднім числом». Отож після виплати заборгованостей може збільшитися грошова маса, а це загрожує інфляцією.
Відповідаючи на запитання про створення до парламентських виборів коаліції Народної партії з Народним союзом «Наша Україна», Володимир Литвин повідомив, що нині тривають консультації на цю тему. «Головне — не нашкодити, і щоб результат був такий, який задовольнив би країну. А славою ми поділимося», — сказав В. Литвин. Водночас він констатував небезпечні, на його погляд, тенденції в деяких регіонах України. Коли керівники областей, замість розв’язувати проблеми регіонів, почали «створювати провладну партію» і «заганяти» до неї людей. Діючи за давньою народною приказкою, загадай  дурневі Богу молитися, він і лоба розіб’є.
Голова Верховної Ради також висловився за перегляд закону про вибори до місцевих рад. На його думку, пропорційну систему виборів варто поки що запровадити лише на рівні обласних рад, а не всіх місцевих рад — від сільської до районної. А в адміністративно-територіальній реформі, вважає В. Литвин, найважливіше — не нашкодити. «Треба спочатку забезпечити ефективне функціонування інститутів державної влади на всіх рівнях, визначити чітку філософію перетворень», — підкреслив Голова ВР.
Відповідаючи на телефонне запитання киянки про роль Голови Верховної Ради під час помаранчевої революції, Володимир Литвин сказав, що навіть після опублікування в «Голосі України» своїх роздумів про ті події, багато залишилося «за кадром». «Я виходив з того, що головне — не комусь сподобатися, а забезпечити стабільність у державі, — сказав Володимир Литвин. — Необов’язково випинати своє «я», головне — досягти результату». Глава парламенту також висловив думку, що прізвище Леоніда Кучми люди «невдовзі забудуть», а оцінюватимуть історію нащадки років через п’ятдесят.