Працівники Запорізького автомобілебудівного заводу — до уряду України

Відкрите звернення трудового колективу ЗАТ “Запорізький автомобілебудівний завод” до Кабінету Міністрів і Верховної Ради України

Вирішення нагального питання наповнення державного бюджету, хоч як дивно, може обернутися серйозним ударом по вітчизняному виробництву. Можливе скасування пільг підприємствам (його дехто розглядає як джерело надходжень, що обіцяють розв’язати проблеми) викликало широкий резонанс. У разі прийняття законопроекту під загрозою скасування преференцій можуть опинитися навіть підприємства, чиї затверджені інвестиційні програми захищені законодавством України та нормами міжнародного права.
Серед таких підприємств — Запорізький автомобілебудівний завод, під програму розвитку та модернізації якого залучено найбільшу в Україні іноземну інвестицію на суму 150 мільйонів доларів. Рішення про скасування преференцій загрожувало б автозаводу припиненням програм технічного переозброєння, метою яких є виведення вітчизняної автомобільної продукції на конкурентний рівень.
Чи не суперечило б таке рішення світовим законодавчим нормам з питань інвестиційної діяльності та захисту прав інвесторів, які в цьому випадку істотно порушувалися б? Наша держава була б змушена відшкодовувати багатомільйонні збитки. Це не кажучи вже про міжнародний імідж нашої країни, ситуація з яким у цьому випадку стала б прямою причиною для погіршення інвестиційного клімату.
Занепокоєний колектив Запорізького автомобілебудівного заводу, що налічує понад 21 тисячу працівників, звернувся до Кабінету Міністрів та Верховної Ради з відкритим листом, текст якого наведено нижче.


Орест ХОМСЬКИЙ.

Як і весь народ України, запорізькі автомобілебудівники пов’язують свої надії і чекання із заходами, які нова влада вживає в центрі та на місцях для формування реального бюджету, забезпечення його наповнення, вирішення невідкладних економічних і соціальних завдань. Розуміючи усю важливість цього процесу, ми готові активно залучитися до нього своєю працею, всіма своїми силами.
Водночас серйозне занепокоєння автозаводчан викликають знову мусовані пропозиції розглядати як одне із джерел наповнення бюджету анулювання нашому підприємству умов діяльності, визначених на перехідний період Законом “Про стимулювання виробництва автомобілів в Україні”.
Ще свіжий у пам’яті час, коли цехи ЗАЗу були порожні, найскладніше обладнання ставало непридатним, а заводчани за купівельними аркушами одержували хліб і крупи, щоб бодай якось прогодувати свої сім’ї. Сьогодні завод у складі Української автомобільної корпорації на рівних співпрацює з провідними світовими автомобільними компаніями, щорічно майже подвоює обсяги виробництва, реконструює і модернізує діючі та створює нові потужності для випуску сучасної конкурентоспроможної продукції.
За роки реалізації інвестиційної програми ЗАЗу чисельність колективу не тільки не зменшилася — за рахунок освоєння нових видів продукції, створення нових робочих місць, припливу молодих кадрів вона зросла до 21 300 осіб. Разом з українськими підприємствами-суміжниками (а їх сьогодні 837) тільки за минулий рік ЗАЗ поповнив бюджет більш ніж мільярдом гривень. Усе це стало можливим винятково завдяки багаторічній кропіткій роботі зі створення державою умов для відродження і розвитку вітчизняного автомобілебудування.
Податкові стимули, надані заводу в обмін на низку зобов’язань, що закріплені в інвестиційній програмі і виконуються щорічно, незважаючи на всі труднощі, дали змогу залучити до партнерства таких знаних інвесторів, як General Motors, DaіmlerChrysler, Ореl, АвтоВАЗ, створити у співпраці з ними якісно нове автомобільне виробництво і почати втілювати в життя грандіозні плани його подальшого розвитку.
Повернення до 100-відсоткового податкового навантаження до установленого законом терміну (1 січня 2008 року) може одним махом перекреслити всі ці плани, не дати завершитися масштабній програмі технічного переозброєння, підрубати крила на зльоті автозаводу і його трудовому колективу.
Ми віримо, що новий уряд і народні обранці, приймаючи доленосні для України рішення, не керуватимуться ілюзорною сьгочасною вигодою і прагненням під одну гребінку змести не тільки негативні, а й позитивні напрацювання минулих років, а виважено, по-державному знаходитимуть шляхи розв’язання нагальних і перспективних для країни завдань.
З цією вірою звертаємося до вас, щиро сподіваючися на підкріплений громадянською позицією патріотизм тих, кому небайдуже як теперішнє, так і майбутнє благополуччя України.


За дорученням трудового колективу — голова правління ЗАТ “ЗАЗ” О. Папашев;
голова об’єднаної профспілки ЗАТ “ЗАЗ” В. Кривонос.


18 березня 2005 року,
Запоріжжя.