ЗАЯВА
парламентської фракції Соціалістичної партії України 16 березня 2005 року


Чотири роки тому вперше в сучасній історії України пройшла антипрезидентська акція під гаслом “Україна без Кучми!”. Люди протестували проти ганьби з озвученими записами в кабінеті президента, де він наказував “викрасти” Г. Гонгадзе.
В минулому році кандидати в президенти — і я, і В. Ющенко —обіцяли виборцям сприяти скорішому розкриттю злочину. Те, що відбувається тепер, аморально, підриває авторитет влади, довіру до неї.
Убивство Георгія не можна вважати розкритим, поки не буде заслуханий звіт слідчої комісії парламенту, поки до кримінальної справи не будуть долучені плівки Мельниченка, поки суд не оголосить вирок. Говорити про завершення справи, коли матеріали ще навіть не передані до суду, — порожній “піар”, спекуляції і не більш.
Два роки Верховна Рада під впливом адміністрації президента блокувала звіт комісії Г. Омельченка. Соромно, що звіт блокується і тепер, коли до влади прийшли ті, хто обіцяв добитися справедливості.
Ще більше соромно чути сумнівні пояснення, ніби заслуховування звіту — порушення якихось політичних домовленостей.
Не витримує критики і пояснення: мовляв, Верховна Рада спочатку розгляне бюджет, а потім повернеться до цього питання.
Фракція вважає, що обмінювати звіт комісії на законопроект про бюджет, — це... вибачте, бартер на крові. Однак ми зважаємо і на такий аргумент. Давайте приймемо рішення про включення цього питання до порядку дня хоч би наступного тижня. Інакше фракція не зможе голосувати за інші питання.
Звертаємося до фракції “Наша Україна” — захистіть репутацію Президента В. Ющенка.
До фракції БЮТ — підтримайте громадянську позицію свого колеги Г. Омельченка.
До фракцій колишньої більшості — вас гнітили три роки. Ви незабаром підете на вибори. Доведіть громадянам, що ви звільнилися від тягаря залежності й страху. Правосуддя вище будь-якої доцільності.
Наполягаємо на голосуванні питання про звіт комісії на першому засіданні після розгляду бюджету.


Олександр МОРОЗ, керівник фракції СПУ.