Проблема адаптації національної системи права до стандартів Європейського союзу дуже актуальна. Переважна більшість наукових досліджень і бізнес-семінарів у сфері юриспруденції так чи інакше стосується питань гармонізації вітчизняного законодавства із законодавством ЄС. Це зумовлено насамперед курсом України на інтеграцію в євроструктури та вступ до Світової організації торгівлі. Крім того, необхідністю забезпечити права людини та побудувати правову державу зі стійкими демократичними традиціями. Тому першочерговим завданням нині є формування чітких та взаємоузгоджених механізмів реалізації кінцевої мети — позиціонування України як рівноправного члена міжнародних відносин.
Саме цим питанням і було присвячено Міжнародну науково-методичну конференцію «Сучасні проблеми адаптації цивільного законодавства до стандартів Європейського союзу», яка відбулася нещодавно у Хмельницькому університеті управління та права. Тематика конференції стосується саме цивільного законодавства, оскільки ця галузь найдинамічніша та масивніша за інші. Мало того, прийняття Цивільного кодексу України ознаменувало заснування істотно відмінного методологічного підходу до розуміння місця та ролі приватного права.
Науковий форум відбувався за підтримки Міністерства освіти і науки, Міністерства юстиції, а також за сприяння та безпосередньої участі Хмельницького університету управління та права, Одеської національної юридичної академії, Львівського національного університету імені Івана Франка та інших наукових закладів.
За результатами зібрання прийнято резолюцію, в якій відображено пропозиції із вдосконалення механізму адаптації цивільного законодавства до стандартів Європейського союзу, а також першочергові заходи їх втілення в національному законодавстві.