Цільовий план Україна— НАТО ще досі на розгляді в Кабміні


Ситуацію у сфері євроатлантичної інтеграції України прокоментував учора перший заступник голови Комітету ВР з питань євроінтеграції Олег Зарубінський. Він презентував звіт тимчасової спеціальної комісії з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань “Про взаємовідносини та співробітництво України з
НАТО” та плану дій Україна—НАТО за 2004 рік.
Олег Зарубінський зазначив, що сьогодні Україна начебто розпочала виконання плану дій Україна—ЄС. Тим часом, порівнюючи два плани дій, народний депутат підкреслював, що перевага на боці плану дій Україна—НАТО, тому що у ньому всі заходи деталізовано, визначено їх виконавців та є терміни виконання. Однак з передбачених минулорічних заходів було виконано лише 65 відсотків. Для порівняння: у 2003 році виконано 74 відсотки заходів. Абсолютно недопустимим, на думку пана Зарубінського, є те, що майже десяток заходів уже не виконують упродовж двох років. Зокрема, це організаційно-технічні заходи із співробітництва з НАТО, мінімізація шкоди забруднення навколишнього середовища, функціонування судів тощо. Комісія звертає увагу на те, що у 2004 році значна частина законопроектів була розроблена народними депутатами. І це попри те, що Верховна Рада не була долучена до розробки цільового плану-2004.
Ураховуючи прогрес у ставленні НАТО до перспектив євроатлантичної інтеграції України, ефективність роботи, на думку народного депутата, має підвищуватися. Як з’ясувалося під час прес-конференції, Олег Зарубінський ще не бачив цільового плану-2005. Він зачитав листа від одного із заступників міністра закордонних справ, в якому повідомлялося, що план перебуває на розгляді в Кабміні. Як зазвичай, ніяких термінів цього процесу в листі зазначено не було.