Серед зобов’язань України перед Радою Європи залишається невиконаним лише одне — прийняття Кримінально-процесуального кодексу. Однак відповідний законопроект пройшов міжнародну експертизу і парламент може ухвалити його до середини квітня цього року. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з доповідачами Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ханною Северинсен та Ренатою Вольвенд. Близьке до вирішення, зазначив В. Литвин, і питання про перепідпорядкування Департаменту виконання покарань Міністерству юстиції України.

За повідомленнями прес-служби ВР, доповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ також відзначили позитивні зрушення в Україні. Так, Ханна Северинсен сказала, що минулий рік був вирішальним для України, і відзначила особистий внесок Володимира Литвина у врегулювання політичної кризи. Втім, ПАРЄ продовжуватиме пильно спостерігати за ходом демократичних перетворень в нашій державі: за словами Х. Северинсен, доповідачі ПАРЄ аналізуватимуть українські законодавчі акти, стежитимуть за реалізацією конституційної реформи.
Ще одна проблема, яка турбує Раду Європи, — функції Генеральної прокуратури України. Володимир Литвин повідомив, що, за його інформацією, Генеральна прокуратура готова відмовитися від функцій загального нагляду. Він також висловив думку про можливість розгляду норми про позбавлення Генпрокуратури функцій загального нагляду під час розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції України стосовно місцевого самоврядування. Водночас Голова Верховної Ради висловив думку, що “реально зміни до Конституції запрацюють тільки після завершення парламентських виборів”.
Відповідаючи на запитання Х. Северинсен, яким чином можна уникнути серйозних порушень під час проведення наступних виборів до парламенту, В. Литвин висловився за внесення до виборчого закону змін, направлених на унеможливлення будь-яких фальсифікацій. Зараз, за його словами, відповідні профільні комітети опрацьовують зміни до закону про вибори народних депутатів України. Загалом парламентські вибори, зазначив В. Литвин, матимуть величезне стратегічне значення для України: “Їх результати засвідчать, в якому напрямі Україна розвиватиметься надалі”.