Як зарахувати до стажу час служби в районах Крайньої Півночі в пільговому обчисленні?


Петро САМОЙЛИК.

 


Чернівецька область.
Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у разі призначення (перерахунку) пенсії період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 1 січня 1991 року.
За чинним до 1991 року законодавством періоди роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, зараховувалися до трудового стажу у разі призначення пенсій в пільговому обчисленні. Так, робота на Крайній Півночі та у віддалених місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, за період з 1 серпня 1945-го до 1 березня 1960 року, зараховувалася до стажу в подвійному розмірі за умови, якщо працівник мав право на пільги, встановлені для працюючих у цих районах, місцевостях. Робота в районах Крайньої Півночі та в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, а з 1 березня 1960 року до 01.01.1991р. — у півтораразовому розмірі за умови, що працівник мав право на пільги, встановлені ст. 5 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 10.02.1960р. «Про упорядкування пільг для осіб, які працюють у районах Крайньої Півночі та в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі». Для зарахування до страхового стажу періоду роботи в районах Крайньої Півночі в пільговому обчисленні потрібно до органів Пенсійного фонду подати документи, які підтверджують роботу в цих місцевостях та що на працівника поширювалися пільги стосовно обчислення стажу роботи. Такими документами можуть бути письмовий трудовий договір, в якому зазначався термін дії договору та пільги, які надавалися працівнику, довідки та інші документи.
Військовослужбовцям, які проходили службу в районах Крайньої Півночі та прирівняних місцевостях, законодавством були передбачені пільги. Так, Постановою Ради Міністрів СРСР від 20.01.1960 р. № 74 «Про працевлаштування та матеріально-побутове забезпечення військовослужбовців, звільнених із Збройних Сил СРСР відповідно до Закону «Про нове значне скорочення Збройних Сил СРСР» було передбачено, що офіцерам і військовослужбовцям надстрокової служби, звільненим з частин і установ, розташованих у віддалених місцевостях, та які уклали протягом трьох місяців після звільнення трудові договори про роботу в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, час їх безперервної військової служби у віддалених місцевостях зараховувати до безперервного трудового стажу для отримання надбавок до заробітної плати та інших пільг, установлених згідно з чинним законодавством.
Із зазначеного питання потрібно звернутися до Пенсійного фонду України (Київ, вул. Бастіонна, 9) чи до Міністерства праці та соціальної політики України (Київ, вул. Еспланадна, 8/10) з поданням всіх стверджувальних документів.


Володимир МАКСИМЧУК, заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань соціального захисту.