Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України

Останнім часом, у зв’язку із запровадженням у дію всіх статей Закону України «Про податок з фізичних осіб», соціальний клімат у нашій державі різко погіршав. Особливе незадоволення у населення викликало запровадження податку на спадщину і дарування, а встановлення податку на купівлю квартир спровокувало різке подорожчання житла в містах, і зробило його недоступним для основної маси громадян.
Наша фракція і окремі депутати буквально закидані листами виборців, які обурені такою ситуацією і вимагають зупинити, як вони пишуть, вседержавну податкову шкуродерню. Їхнє обурення, як вважають депутати-соціалісти, цілком справедливе. За що повинні платити за побудовану спільно хату одне з подружжя, якщо помер чоловік чи дружина, чому державі хочеться здерти шкуру з їхніх дітей, якщо відходять за вічну межу батьки? Чому, запитують люди, і за які заслуги держава вимагає податок, коли батьки дарують молодим хатину чи квартиру, на яку стяглися горьованою працею, а не якимись ґешефтами чи нечесним бізнесом? Наші розумні виборці з цілковитою підставою цитують у зв’язку з цим Тараса Шевченка: «Дери та дай і просто в рай...» А ще: «Чому ми вам платить за сонце не повинні?»
Соціальний результат таких нововведень у податковому законодавстві тривожний. Люди обурені, на селі хати без господарів стоять пустками, а якщо врахувати суцільне безгрошів’я селян, держава наразила себе на прокляття і недовір’я. У містах загострюється квартирна проблема. Цілком очевидно, що норми Закону «Про податок з фізичних осіб» щодо оподаткування спадщини, дарування і купівлі квартир не відповідають ні сьогоднішньому рівню доходів населення, ні принципам соціальної справедливості, ні взагалі економічній і політичній ситуації в державі. Перенесені механічно з європейського ґрунту багатих країн на бідний і пісний український грунт, ці податки викликали справедливе обурення в народі і дискредитують державну податкову і в цілому соціальну політику, стали каталізатором недовір’я до влади і можуть загострити політичні процеси. Не можна на горі і безвиході людей будувати удаване благополуччя держави.
Висновки з цієї ситуації треба, на нашу думку, робити негайно. Фракція соціалістів вважає, що Верховна Рада повинна з 1 січня цього року скасувати дію статей Закону України «Про податок з фізичних осіб» у частині оподаткування спадщини, дарування і купівлі квартир, як таких, що створюють негативний соціальний клімат у державі, зачіпають корінні інтереси малозабезпечених і незабезпечених громадян, сіють напруженість між населенням і владою, гальмують створення середнього класу в Україні. Таке скасування   зустріне розуміння і схвалення всього суспільства, забезпечить необхідний рівень довіри між ним і новою владою, відновить соціальну справедливість у стосунках громадян і держави.


Олександр МОРОЗ, голова фракції СПУ.


16 березня 2005 р.