Заява депутатської фракції комуністів у Верховній Раді України


9 травня 2005 року виповнюється 60-та річниця Великої Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років.

Перемогу над фашистською Німеччиною здобуто завдяки масовому героїзму і мужності радянських воїнів, партизанів та підпільників, завдяки самовідданій праці трудівників тилу. Перемогу досягнуто під керівництвом Комуністичної партії та завдяки Радянській владі, спільними зусиллями братніх народів колишнього СРСР та країн антигітлерівської коаліції, ціною величезних непоправних жертв.
І ні час, і ніякі політичні кон’юнктурники не владні применшити всесвітньо-історичне значення цієї величної Перемоги у найкривавішій війні XX століття, не владні піддати забуттю Велику Перемогу та священну пам’ять про десятки мільйонів загиблих і закатованих.
Народ України — один із активних учасників цієї війни, він заплатив дуже високу ціну за Перемогу над лютим ворогом і по праву заслуговує на гідне відзначення ювілейної дати.
Тому у ветеранів Великої Вітчизняної війни, в усіх чесних людей викликають гнів і справедливе обурення блюзнірські “ініціативи” нинішньої влади відмінити в День Перемоги традиційний святковий парад переможців, звести ювілейні урочистості до якогось банального застілля на Хрещатику.
Фракція комуністів у Верховній Раді України рішуче протестує проти намагань нової-старої влади та її політичних поплічників звести нанівець святкування 60-річчя Перемоги і тим самим принизити історичне значення Великої Перемоги, принизити визначну роль українського народу-переможця. Категорично вимагаємо від Президента та уряду України надати нинішнім ювілейним урочистостям широке суспільне значення і звучання, припинити знущання над ветеранами, припинити ганебні спроби реабілітації пособників фашистів — вояків ОУН-УПА і поставити їх на один рівень із переможцями.
Фракція комуністів вважає, що ювілейний парад — це державна урочистість, офіційна шана живим переможцям та данина світлій пам’яті полеглих. Це демонстрація високого патріотизму і спадкоємності поколінь, готовності народу і його армії стати на захист Батьківщини. Це важливий об’єднуючий чинник нашого суспільства у цей нелегкий час.
Свято Перемоги належить народу!


Петро СИМОНЕНКО, керівник фракції.