Удар по іміджу України. Так прокоментував Голова Верховної Ради Володимир Литвин скандал, що розгортається довкола продажу крилатих ракет Ірану та Китаю.
Генеральний прокурор Святослав Піскун у інтерв’ю «Файненшел таймс» підтвердив факт контрабанди 12 крилатих ракет X-55 Ірану та 6 — Китаю. За його словами, ракети продано 2001 року, але жодна з них не мала боєголовок. Дальність польоту ракет — близько 3000 км.
Як повідомила прес-служба Генпрокуратури, за фактом злочину Служба безпеки вже порушила кримінальну справу проти директора підприємства «Укравіазамовлення». І оголосила у розшук (за дозволом суду) ще двох учасників злочину — громадян Росії.
Після появи інтерв’ю народний депутат Григорій Омельченко зазначив, що інформував про цей факт Генпрокуратуру, СБУ та колишнього Президента ще в 1999—2002 роках. Водночас він повідомив, що в лютому цього року направив до Генпрокуратури депутатський запит, у якому йшлося про причетність до оборудки екс-керівника «Укрспецекспорту» та колишнього заступника Голови СБУ. Однак, як і раніше, отримав відписки.
Проте про свою непричетність до справи відразу заявила Державна служба експортного контролю. Дозволу на продаж будь-якого озброєння, зокрема й крилатих ракет, служба не давала, про що поінформувала компетентні органи. А ось отримати коментар від «Укрспецекспорту» кореспондентові «ГУ» не вдалося. Увічливий чоловічий голос попросив надіслати запит, який пообіцяли розглянути.
Очевидно одне: заява Генпрокурора сколихнула не лише Україну, а й світову спільноту. Японія та США вже висловили занепокоєння витоком технологій з ядерного арсеналу колишнього СРСР. Як заявили представники Посольства США у Києві, вони спостерігатимуть за розслідуванням і вимагатимуть, щоб його результати були оприлюднені.
За словами координатора проектів центру імені О. Разумкова Миколи Сунгуровського, скандал погіршить імідж країни на зовнішніх ринках, а також поставить під сумнів нашу систему експертного контролю.


Вл. інф.