Деякі критичні висловлювання щодо перших кроків нової влади пов’язані з тим, що влада в особі Кабінету Міністрів намагається вирішувати одразу всі проблеми. Таку думку висловив глава парламенту Володимир Литвин на засіданні Громадсько-політичної консультативної ради при Голові Верховної Ради України. Водночас В. Литвин висловив переконання, що «критика має бути не критикою заради критики, а коригуючою, щоб уряд міг її врахувати в подальшій роботі». Учасники засідання обговорили структурні зміни та кадрову політику нової влади, розвиток і стан свободи слова в Україні, роль Верховної Ради України у процесах трансформації та її взаємодію з громадськими організаціями.
Як повідомила керівник прес-служби ВР Вікторія Шведова, глава парламенту наголосив на необхідності «напрацювати філософію адміністративної реформи» з чітким баченням ролі та місця всіх гілок влади. Голова Верховної Ради України поінформував учасників засідання про нараду в Президента України Віктора Ющенка за участю керівництва уряду, на якій обговорювали зміни до державного бюджету-2005. В. Литвин повідомив, що уряд має намір «досконально доопрацювати» і внести найближчим часом на розгляд парламенту закон про Кабінет Міністрів України. Глава парламенту вважає за доцільне розробити і закон про Верховну Раду України.
У свою чергу, учасники зібрання висловили власне бачення співпраці вищого законодавчого органу держави з недержавними громадськими організаціями. Громадсько-політична консультативна рада при Голові ВР, зокрема, може інформувати парламентаріїв про експертні оцінки подій у країні, вносити пропозиції з розробки актуальних законодавчих актів. Громадські організації також можуть вести просвітницьку діяльність стосовно євроінтеграційних намірів України. Наразі запропоновано провести регіональне засідання ради з участю місцевих неурядових організацій зі Сходу та Півдня України.