У суботу Київ із офіційним візитом відвідав Президент Росії Володимир Путін. Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко провели переговори з російським гостем.
«Це був професійний і прагматичний підхід, і мені імпонувала позиція Президента Російської Федерації», — так прокоментував глава українського парламенту свою зустріч із лідером РФ. За словами Володимира Литвина, Путін підтримує зовнішньополітичні устремління України, застерігаючи лише від однієї проблеми — «зведення заслонів між нашими народами та нашими країнами, а все решта — суверенна воля України».
«Улучили в десятку», — так, у свою чергу, охарактеризував переговори Президент України. Віктор Ющенко зізнався, що був здивований відсутністю питань, стосовно яких Москва і Київ не можуть знайти спільної мови. Так, усупереч скептичним прогнозам подальший розвиток дістало питання формування ЄЕП.
Щоправда, Москва чекала від Києва відповіді, чи братиме Україна участь у ЄЕП. А одержала лише зустрічне запитання, чи готова Росія до створення зони вільної торгівлі, відмовившися від ідеї наднаціонального тарифного органу.
Чіткою була позиція нашої держави й щодо питання створення міжнародного газотранспортного консорціуму. Газотранспортна система залишається власністю України, а спільними можуть бути лише нові проекти, спрямовані на розвиток цієї системи. Іще Київ запропонував: тільки німецькі партнери зможуть звільнити процес від закулісних суперечок. Путін погодився: завдяки цьому проект може стати «прозорим і відкритим».
Як ділити Азовське море й Керченську протоку? По тих кордонах, оголосив Ющенко, що існували за радянських часів (по них фарватер Керченської протоки залишається за Україною). На це російський лідер туманно заявив: «Якщо ми хочемо будувати стратегічні відносини, то маємо зачистити всі проблеми».
Попри оптимістичний тон (Путін навіть показово викреслив слова про різні точки зору) суботній візит засвідчив, що проблеми не зникли. Як і різні погляди на них. Президенти «пристрілялися». І залишилися задоволені. Кожний — собою. Чи були київські постріли влученням у десятку або в «молоко», покаже найближче майбутнє.