Факт...


Напередодні вихідних Президент України Віктор Ющенко відправив у відставку першого заступника Голови Служби безпеки країни Олександра Скибинецького. Рішення глави держави було несподіваним не лише для пересічних громадян. А й навіть для Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та Голови СБУ Олександра Турчинова.


...і коментар


Голова СБУ Олександр Турчинов у своєму коментарі заявив, що відставка Олександра Скибинецького стала наслідком «інтриг та доносів» секретаря Ради національної безпеки і оборони Петра Порошенка. Останній натомість звинуватив Олександра Валентиновича у неповазі до Президента України.
Але коментарів про справжні причини відставки громадськість не дочекалася ні від глави держави, ні від секретаря РНБО. А Голова СБУ вибачився, що не зміг захистити свого тезку від відставки.
Генерал-лейтенант Олександр Скибинецький у дні «помаранчевої революції» виступив на майдані Незалежності із зверненням до силових структур не йти проти народу. А тому його повернення у СБУ, на відміну від відставки, не було несподіваним.
Поки що можна лише гадати, що викликало таку реакцію Віктора Ющенка: «справа Георгія Гонгадзе», новий виток «касетного скандалу», смерть екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка чи поява інформації про продаж крилатих ракет Ірану та Китаю? Можна висловити припущення, що Олександр Скибинецький поплатився посадою за те, що опонував главі держави щодо створення Національного бюро розслідування.
Хоч би там як було, але можемо констатувати лише одне. Діяльність Служби безпеки України продовжує залишатися таємницею за сімома замками. Не будемо говорити про розвідку, контррозвідку чи розслідування. Однак, коли йдеться про резонансні справи, коли інформація про причетність працівників СБУ до тих чи тих справ стає відомою громадськості, відомство продовжує зберігати горду мовчанку. Відтак висновок: публічність і прозорість позиції СБУ, скажімо, щодо створення НБР, не зашкодила б нікому. Навіть безпеці держави.
Як і аргументація глави держави щодо кадрових призначень на високі посади і відставок цих людей. Тоді не було б і сварки чиновників-високопосадовців.