Для нової української влади дуже важливо отримувати відповідні імпульси щодо її євроатлантичних устремлінь від тих структур, яким вони адресуються. Для того, щоб Україна рухалася в напрямку Європи, необхідні політична воля і політична підтримка з боку євроатлантичного співтовариства. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з президентом проекту США для демократій перехідного періоду Брюсом Джексоном.
Представники проекту висловили думку, що нинішній рік буде визначальним для відносин України з її європейськими партнерами, і закликали українську владу активізувати зусилля для подальшого розвитку співпраці з європейськими та євроатлантичними структурами.
Як повідомила керівник прес-служби Верховної Ради Вікторія Шведова, співрозмовники також обговорили внутрішньо- та зовнішньополітичну ситуацію в Україні. Володимир Литвин зазначив, що наша держава надає великого значення налагодженню співпраці у рамках проекту для демократій перехідного періоду, і висловив вдячність за підтримку, яку відчула Україна під час політичної кризи восени минулого року. Голова Верховної Ради наголосив: «Україна нині впевнено просувається шляхом демократії і відкритого суспільства». В. Литвин назвав нинішній політичний момент «періодом певної нестабільності», але пояснив це зміною політичних еліт і політичних епох. «Цей етап потребує консолідації і взаємодоповнювальної діяльності всіх гілок влади, — підкреслив В. Литвин. — Для співпраці всіх гілок влади нині є величезний потенціал, а тому нам вкрай важливо працювати без помилок».
Проект США для демократій перехідного періоду було створено у 2002 році для прискорення демократичних реформ та інтеграції. Проект спрямований на полегшення сприймання демократичних перетворень у європейських країнах нових демократій, які утворилися після 1989 року.


***


Учора також відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з доповідачами Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ханною Северинсен і Ренатою Вольвенд. Співрозмовники обговорили виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи, зокрема з адаптації вітчизняного законодавства до вимог РЄ. Представники ПАРЄ, зокрема, відзначили позитивні зрушення і демократичні перетворення в Україні, що відбулися після президентських виборів.