Президенту України Віктору Ющенку
Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко
Міністру внутрішніх справ України Юрію Луценку

Нашу долю вирішили заочно, не побувавши в нашому консорціумі, не дивлячись на результат нашої праці. Так сталося — одним розчерком пера було закрито проект, який народжувався з величезним бажанням піднести у світі авторитет паспортних документів України. Це відбулося після того, як зразок нового паспорта громадянина України для виїзду за кордон було високо оцінено спеціалізованою установою ООН — Міжнародною організацією цивільної авіації (ІСАО). Наш паспорт відповідає всім міжнародним вимогам, які ставлять сьогодні до таких документів, — такий висновок міжнародних експертів.
Коли в травні минулого року консорціум “ЄДАПС” виграв тендер з реалізації у нашій країні Єдиної державної автоматизованої паспортної системи і після укладання у червні генерального контракту взявся за здійснення цього проекту, ми вже тоді були просто приречені на успіх. Чому?
Що лежить в основі успіху? Бажання. Наполегливість. Ясність намірів. Так, мабуть, усе це, разом узяте, плюс знання, інтелект, досвід, упевненість у своїх силах і, неодмінно, наявність генератора позитивної енергії — людини, що задає тон і темп. Кожна з цих складових у нас була. Справа, за яку ми взялися з чистого аркуша, виявилося наскільки складною, настільки і творчою. Нарешті, — раділи ми, — знайшлося застосування розумним головам молодих українських учених.
Увесь світ рухається вперед, і ми вважали, що ми рухаємося разом з ним — робимо реальні кроки на шляху у Європу, яка, як і все світове співтовариство, змушена вживати заходів для попередження фальсифікації паспортних документів, посилювати вимоги до них, об’єднувати зусилля в боротьбі зі злочинністю і тероризмом.
Створивши новий паспорт, Україна продемонструвала всьому світові свою здатність забезпечити сучасну модернізацію виробництва для виготовлення ідентифікаційних документів, що потребують дуже високого рівня захисту. Ми зробили це, спираючися на власний, український науково-технічний потенціал, на можливості вітчизняної промисловості, на поглиблення її кооперації з провідними фірмами інших країн.
Кажуть, ніщо так не об’єднує людей, як спільна праця. За ці кілька напружених місяців усі співробітники восьми підприємств, що входять до складу консорціуму “ЄДАПС”, стали однією командою. ВАТ “КП ВТІ” і фірма “3-Т” розробляли і супроводжували найскладніші комп’ютерні програми. ДП “Державний центр персоналізації документів” МВС України було побудовано з нуля і начинено найсучаснішим обладнанням. До речі, це єдине підприємство в нашій країні, що має обладнання і технології для персоналізації пластикових документів. З нуля було побудовано й підприємство “Знак”. Його засновниками стали: МВС України, державне підприємство “Поліграфічний комбінат “Україна” Міністерства фінансів України і швейцарська компанія Тrub AG. До складу нашого консорціуму входять також: сучасне поліграфічне підприємство “Зоря”, компанія “Поллі-Сервіс”, що поставляє й обслуговує персоналізаційне обладнання провідних світових виробників, і Спеціалізоване підприємство “Голографія”. Це підприємство, що займається розробкою, виготовленням і впровадженням голографічних захисних елементів, створене з ініціативи Національної академії наук України, що стала й одним із його засновників. Спеціалізоване підприємство “Голографія” — теж єдине підприємство в Україні, що має закінчений виробничий цикл.
На презентації нового паспорта громадянина України президент американської корпорації DataCard Джеф Хетара зазначив, як продуктивно і професійно будувалися партнерські відносини його фірми з консорціумом “ЄДАПС”. Цілковите взаєморозуміння до мінімуму скоротило терміни вирішення поставленого найскладнішого завдання. Така оцінка дуже втішна, адже компанія DataCard — автор близько 100 проектів виробництва ідентифікаційних документів, у тому числі і в найрозвиненіших країнах світу.
Люди, що звикли робити швидкі гроші, казали: мовляв, ви звалили на себе непосильну ношу, простіше було б завозити із-за кордону обладнання або готову продукцію.
Але консорціум створив в Україні дві тисячі робочих місць, новітні наукоємні технології і побудував усі підприємства з випуску паспортних документів тут, у нашій країні. Нічого подібного не мають 95% країн світу.
Представники консорціуму “ЄДАПС” входять до складу технічного комітету Міжнародної організації цивільної авіації як експерти. ЄДАПС прийнято до Міжнародної Асоціації Іntеrgrаf. Це — подія, бо ми — перша українська структура, прийнята до цієї асоціації виробників цінних паперів і постачальників обладнання для друку. Її створено 1923 року, вона об’єднує провідних представників цієї галузі. Асоціація бере участь у міжнародних дослідницьких проектах і програмах Європейського союзу.
Про наше суперсучасне виробництво знають і в США. Президент Дж. Буш у лютому 2005 року звернувся до Конгресу США з клопотанням про виділення Україні 19 млн. доларів США для вдосконалення судової системи, підтримки процесу випуску і впровадження паспорта громадянина України нового зразка і нового посвідчення водія, що важливо і для громадян нашої країни, і для поліпшення іміджу України на світовій арені.
До слова, в це виробництво держава вже вклала близько 40 млн. грн. По всій країні створено розгалужену мережу вузлів регіонального і місцевого рівня. Більша їх частина вже укомплектована обладнанням. Сьогодні ми готові видавати громадянам України нові паспорти і нові посвідчення водія європейського зразка.
До відома тих, хто переживає про наші майбутні доходи: вартість нового паспорта у 8—10 разів нижча від вартості паспортних документів у країнах Євросоюзу (там вона становить від 50 до 70 євро) і Великобританії (60 фунтів стерлінгів). Це при тому, що він має більш як 25 ступенів захисту. Якщо у світі буде прийнято рішення про необхідність наявності в паспортах біометричних даних в електронному вигляді (нині це питання в стадії розгляду), то наш новий паспорт у будь-який момент можна забезпечити такою інформацією.
Але немає пророка у своїй Батьківщині. І 10 березня глава держави підписує указ, яким пропоновано повернутися на 10 років назад — до зразка паспорта 1996 року народження. Цей паспорт не відповідає вимогам, які сьогодні пред’являє ІСАО. Вклеєна фотографія — знахідка для фальсифікаторів — уже не вчорашній, а позавчорашній день. Ще 1992 року Інтерпол рекомендував усім державам розміщати персональні дані на внутрішній паспортній сторінці, а не на внутрішній стороні обкладинки. Цей спосіб дозволив в усьому світі скоротити ризик підробки документів. Наша країна все робить з точністю до навпаки, наче не розуміючи, що за кожним фальшивим паспортом — злочин.
Ми анітрохи не сумніваємося, що Президента України Віктора Андрійовича Ющенка дезінформували. Хто і з якою метою — треба розібратися. Вже яких тільки наклепів про себе ми не чули, яких тільки наговорів не зводили на нас конкуренти. Причина тому — заздрість і невдоволення фальсифікаторів і контрабандистів. Так, з їхньої подачі Спеціалізоване підприємство “Голографія” у 2004 році протягом місяця витримало 24 перевірки! І все це незважаючи на те, що робота підприємства дала змогу реально збільшити доходи держави приблизно на 300 мільйонів доларів на рік тільки за рахунок акцизного збору (завдяки запровадженню акцизних марок з голографічними захисними елементами). У результаті проведення перевірок жодних порушень виявлено не було. Так, напевно, за успіх треба платити. Але чи такою ціною?! Дві тисячі людей завмерли у подиві. Як це так: ми створили вітчизняне унікальне виробництво ідентифікаційних документів нового покоління, нас визнали у Європі та Америці.
Є ще фірми, наприклад ізраїльська “Суперком”, які претендують на участь у цьому проекті. Але давайте візьмемо в руки два паспорти і порівняємо. Дискусія вже не буде потрібна.
Зізнаємося чесно, перша наша реакція після оголошення указу — шок. Потім ми подумали: іноді не так важливо становище, в якому ти опинився, як напрямок, у якому ти рухаєшся. Світ рухається вперед. Ми пропонуємо Україні рухатися разом з ним, разом з нами.
Проведена нами робота і досягнутий результат викликають у нас почуття гордості. Ми вважаємо, що і нашій країні теж є чим пишатися — наші нові паспорти визнано одними з найкращих у світі.
Ми запрошуємо вас відвідати наш консорціум. Просто подивитеся, що ми зуміли зробити за такий короткий термін. Новий паспорт уже став надбанням нашої країни, то навіщо все руйнувати?
З повагою. З надією. І вірою.


Співробітники консорціуму “ЄДАПС”, які дорожать своєю репутацією і роблять усе, щоб відкрити Україні дорогу у Європу.