21 березня Кабінет Міністрів подасть на розгляд Верховної Ради проект змін до держбюджету на 2005 рік, а на 24 березня заплановано додаткове пленарне засідання, під час якого ці зміни буде розглянуто. Тож протягом нинішнього тижня точилися переважно довколабюджетні дискусії, бо сам документ мало хто бачив, хоча рішення Верховної Ради передбачало, що уряд мав подати проект змін ще до 15 лютого. Те, що Кабмін не вклався до цієї дати, легко зрозуміти, адже до уряду прийшли нові люди, яким треба проаналізувати величезний обсяг інформації. А головне, щоб бюджетні пропозиції були збалансованими та реалістичними. Але олії у вогонь дискусії підлила заява глави уряду Юлії Тимошенко: якщо парламент не підтримає запропоновані зміни, знову заговорить Майдан. Заступник голови Комітету ВР з питань бюджету Валерій Коновалюк відразу заявив, що, оскільки уряд не подав до комітету жодної інформації стосовно пропонованих змін, то заява прем’єра передчасна і некоректна. Утім, схоже, Ю. Тимошенко й сама зрозуміла, що погрожувати парламентові Майданом ще до подання проекту змін до бюджету щонайменше нелогічно, й відразу відгукнулася на запрошення заступника голови бюджетного комітету «поспілкуватися не через пресу» і в середу особисто взяла участь у засіданні комітету. Після парламентсько-урядового діалогу В. Коновалюк зазначив, що депутати отримали потрібну інформацію та що комітет працюватиме так, щоб у короткий термін ухвалити зміни до бюджету, які передбачають зростання соціального рівня у країні. Глава уряду також відзначила, що члени бюджетного комітету продемонстрували розуміння й бажання ухвалити унікальний для України бюджет. Отож маємо унікальне обговорення унікального бюджету.
Що унікального в бюджеті? Насамперед Ю. Тимошенко наголошує на безпрецедентній соціальній спрямованості змін. Зокрема, розмір мінімальної зарплати плановано збільшити з 262 до 300 гривень, а середня зарплата у бюджетній сфері має зрости із 499 до 708 гривень. Мінімальну пенсію починаючи з 1 січня 2005 року пропоновано офіційно, а не за рахунок доплат, збільшити до 332 гривень. При цьому уряд планує ліквідувати зрівнялівку в пенсійному забезпеченні, зокрема, інваліди війни першої, другої та третьої груп отримуватимуть відповідно 491, 451 та 421 гривню.

Також до бюджету закладено кошти на виконання обіцянки В. Ющенка збільшити допомогу у зв’язку з народженням дитини до 8,5 тисячі гривень та кошти на збільшення допомоги одиноким матерям, які виховують дітей віком від 6 до 18 років, із 42,2 до 237,5 гривні. Це тільки деякі цифри пропонованих Кабміном змін до бюджету. І тут постає логічне запитання: чи буде знайдено такі джерела фінансування, котрі не призведуть до інфляції? Адже, за різними оцінками, дефіцит бюджету 2005 року становить від 20 до 40 мільярдів гривень. Уряд запевняє, що зуміє впоратися із проблемою. Зокрема, міністр фінансів Віктор Пинзеник нагадав, що перед ухваленням бюджету на 2004 рік він казав про приховані від народу 15 мільярдів гривень. Сьогодні уряд проаналізував виконання держбюджету та використання коштів Пенсійним фондом у 2004 році і переконався: отримані цифри дають підстави стверджувати, що від суспільства було приховано 17,4 мільярда гривень. Тож одним із джерел покриття дефіциту бюджету стануть заходи з наведення ладу в економіці — сьогодні вже сформовано робочі групи, які проаналізують використання коштів у найбільших державних компаніях. Утім, ще до початку цих перевірок віце-прем’єр-міністр Микола Томенко та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявили, що найближчими днями до Генпрокуратури буде передано сотні справ про розкрадання бюджетних коштів. Також уряд очікує збільшення надходжень від митниці — ухвалення нинішнього тижня закону про зменшення митних ставок, за прогнозами, сприятиме збільшенню платежів до бюджету до 3 мільярдів гривень, адже тепер буде вигідніше чесно платити мито, ніж хабарі. Ще одне джерело покриття дефіциту бюджету — доходи від приватизації. Ю. Тимошенко повідомила, що деяким недобросовісним покупцям державної власності буде запропоновано доплатити за придбані з порушенням законодавства об’єкти. Тональність обговорення змін до держбюджету на 2005 рік дає підстави стверджувати, що парламент підтримає урядові пропозиції. Однак уряд не повинен забувати, що сьогоднішні унікальні пропозиції потрібно буде виконувати, бо перед парламентськими виборами опозиція обов’язково згадає про обіцянку нової влади “прозвітувати перед суспільством за витрачання кожної копійки державних коштів”.