Вечірнє засідання 17 березня


До кінця 2005 року чисельність Збройних сил України буде скорочено на 40 тисяч чоловік — до 245 тисяч чоловік, у тому числі 180 тисяч військовослужбовців і 65 тисяч цивільних. А служба юнаків призовного віку в армії скоротиться з 18 до 12 місяців і до 9 місяців для тих, хто має вищу освіту. Зменшення терміну служби поширюється на всіх військовослужбовців строкової служби, починаючи з осіннього призову 2004 року. Це передбачено схваленими парламентом законами про чисельність Збройних сил України на 2005 рік та про внесення змін до статті 23 Закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу».
Скорочення терміну служби в армії має наблизити нашу державу до європейських стандартів і сприяти поетапному переходу всього українського війська на контрактну, тобто професійну основу. Схвалений законопроект розширює перелік категорій громадян, які можуть служити у війську за контрактом, дозволяє переходити на контрактну службу військовим після 6 місяців строкової служби, збільшує до 40 років граничний вік прийняття на військову службу за контрактом і надає громадянам призовного віку із вищою освітою право служити в армії за контрактом без призову на строкову службу.
За наполяганням Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони закон про чисельність Збройних сил України на 2005 рік прийнято з таким застереженням: скорочення чисельності ЗС має здійснюватись із дотриманням вимог закону про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із ЗС у зв’язку з реформуванням останніх, та членів їхніх сімей.
Оскільки 21 березня уряд обіцяє подати до парламенту проект змін до закону про державний бюджет України на 2005 рік, депутати внесли зміни до календарного плану проведення сьомої сесії. Тиждень із 21 до 25 березня парламентарії працюватимуть у комітетах, фракціях і групах, а у четвер 24 березня відбудеться пленарне засідання Верховної Ради, на якому буде обговорено зміни до бюджету. Тиждень із 28 березня до 1 квітня — робота у виборчих округах.
Цього дня парламент ухвалив іще один дуже важливий документ, який сприятиме проведенню судової реформи, — Адміністративний процесуальний кодекс України (228 «за»). Кодекс визначає повноваження адміністративних судів і порядок здійснення адміністративного судочинства. До адміністративних судів, згідно з цим документом, можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів владних повноважень. На створення системи адміністративних судів законом відведено дев’ять місяців. А до того часу справи, які належатимуть до компетенції адміністративних судів, розглядатимуть господарські суди.
На початку вечірнього засідання парламент проголосував за дострокове припинення повноважень згідно з поданими заявами ще чотирьох народних депутатів, котрі перейшли працювати в уряд, — міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, міністра транспорту і зв’язку Євгена Червоненка, Олександра Зінченка і Василя Червонія. Таким чином, досі суміщують депутатський мандат із роботою в органах виконавчої влади ще 23 народні обранці. Головуючий також оголосив про входження народного депутата Лева Бірюка до фракції БЮТ.