Ціни зростають на користь держави?


Із 1 квітня, і це не жарт, удвічі зростуть ціни не лише на вантажні перевезення, а й на пасажирські квитки — “купе” та “СВ”. Заступник міністра транспорту, директор “Укрзалізниці” Зенко Афтаназів пояснив, що ціни на металургійну продукцію підскочили втричі, тож залізниця нині зазнає величезних збитків, купуючи колеса, вагони, рейки тощо. Пан Афтаназів також зауважив, що “починаючи з 2000 року жодного разу не піднімалися ціни на квитки. Працювали собі на шкоду, жаліючи громадян”. Але тепер ця доброта поширюватиметься тільки на пасажирів плацкартних вагонів. Така політика, на думку директора “Укрзалізниці”, спрямована не на власне збагачення, а винятково на користь держави, повідомляє наш київський кореспондент Дарія ГОРСЬКА.

Зростатимуть тарифи й на житлово-комунальні послуги. Як повідомив наш вінницький кореспондент Віктор СКРИПНИК, уже у травні квартплата збільшиться майже на 90 відсотків. Тим часом голова облдержадміністрації Олександр Домбровський виступає проти кардинальної зміні тарифів, кажучи, що такі речі потрібно робити поступово, враховуючи рівень матеріального забезпечення громадян. Але у Вінниці, яка й так «славиться» найнижчим рівнем зарплатні в державі, влада досі не погасила заборгованості перед працівниками. Тож про «безболісне вирішення питань з підвищення тарифів» говорити не доводиться.
А на Хмельниччині ситуація взагалі критична. Мешканці Дунаївців, приміром, можуть залишитися без води, тепла та світла, якщо влада не підвищить тарифи на житлово-комунальний сервіс. Борги зубожілих комунальних служб енергетикам перевищили всі допустимі норми. Але громадськість, зрозуміло, на зліт цін не погоджується категорично. За словами нашого кореспондента Ірини КОЗАК, сторони були одностайними тільки в одному: реформувати комунальне господарство необхідно. Головне питання: за які кошти?
Натомість в Івано-Франківську комунальні служби пропонували підвищити тарифи на воду на 15, на тепло — на 20 та квартплату — на 64 відсотки. Міськвиконком пропозицію відхилив. Однак комунальники здаватися не збираються, адже майже рік вони надають свої послуги безкоштовно, а населення заборгувало їм 32 мільйони гривень, повідомляє наш власний кореспондент Дарина НАЗАРЧУК.