Сьогодні до Києва з робочим візитом приїжджає президент РФ Володимир Путін. Це буде третя зустріч президентів України і Росії. Програма передбачає переговори з українським колегою “віч-на-віч”, зустріч з Головою ВР Володимиром Литвином і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Разом зі своїм українським колегою президент також візьме участь у відкритті “дочки” російського Зовнішекономбанку в Україні, відвідає київський авіаційний завод “Авіант” і зустрінеться з главою РПЦ МП в Україні Володимиром.
У Москві в переддень візиту тільки тема замаху на Анатолія Чубайса відсунула новини, пов’язані з Україною. Кажуть навіть, що Володимир Путін може зробити подарунок Віктору Ющенку і відправити у відставку охоронця президентської печатки, голову президентської адміністрації Дмитра Медведєва.
Надзвичайний і Повноважний Посол України в РФ Микола Білоблоцький повідомив «ГУ», що українська сторона пропонує обговорити «багато проблем україно-російських міждержавних відносин».
Російська сторона наполягатиме на тому, щоб офіційний Київ дав гарантії наступності з виконання 12 економічних угод, підписаних попереднім урядом України. Передусім це угоди про газ, ЄЕП. Президенти обговорять конфлікт між Кишиневом і Тирасполем, цілий блок соціальних проблем у відносинах України і Росії.
Наприклад, колишній посол України в РФ Володимир Федоров в інтерв’ю «Голосу Україні», говорячи про можливі підсумки візиту президента РФ до Києва, висловив думку, що «однією з найскладніших проблем на переговорах може стати Придністров’я». Він згадав, що свого часу прем’єр-міністр Євгеній Примаков попереджав, що, якщо Київ заблокує свій кордон з Придністров’ям, у Росії виникнуть питання з приводу належності Криму і Севастополя.
У переддень візиту Путіна до України у Москві пройшли чутки, що наступного тижня відправлять у відставку голову адміністрації російського президента Дмитра Медведєва. Але це ніяк не «посипання попелу» і не пов’язано з майбутнім візитом Володимира Путіна до Києва.
Головним претендентом на цю посаду є «агресор і натхненник» загарбання українського острова Тузла, що не відбулося, — губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов. Президент Росії не міг вибачити українського приниження, за яке, безперечно, несло відповідальність найближче його оточення, передусім голова адміністрації Дмитро Медведєв.
Російські експерти вважають, що обидва президенти забудуть старі образи й обговорять проблеми делімітації і демаркації державних кордонів, проблему Керченської протоки й Азовського моря. Головною економічною темою стане проект розвитку газового консорціуму, економічного співробітництва прикордонних регіонів.

Москва.