Ранкове і денне засідання 17 березня


Верховна Рада достроково припинила повноваження трьох народних депутатів України, котрі перейшли на роботу у виконавчі органи влади, — Олександра Зінченка у зв’язку з призначенням його Державним секретарем України, а також Володимира Скоморовського (голова Державної митної служби України) та Василя Червонія (голова Рівненської облдержадміністрації). Однак, за словами голови регламентного комітету Верховної Ради Валентина Матвєєва, ще 25 народних обранців досі суміщують парламентський мандат із посадами у виконавчій владі.
Серед них — шість міністрів: з надзвичайних ситуацій Давид Жванія, науки і освіти Станіслав Ніколаєнко, фінансів Віктор Пинзеник, охорони здоров’я Микола Поліщук, закордонних справ Борис Тарасюк і міністр транспорту та зв’язку Євген Червоненко. Порушують норми закону про статут народного депутата також парламентарії—голови Запорізької, Чернігівської, Закарпатської, Волинської, Полтавської, Житомирської, Київської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Одеської обласних і Севастопольської міської держадміністрацій. Досі посідають два крісла Секретар РНБО Петро Порошенко та Голова СБУ Олександр Турчинов.
Ще 3 березня регламентний комітет Верховної Ради надіслав листи всім депутатам-сумісникам, у яких було запропоновано визначитися до 10 березня. Проте, за словами В. Матвєєва, відповідь надійшла лише від депутата Ігоря Гриніва, котрий стверджує, що виконує обов’язки директора Інституту стратегічних досліджень на громадських засадах. Комітет звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з проханням у 10-денний термін звернутися до суду про припинення повноважень усіх депутатів-сумісників. А лідер комуністів Петро Симоненко заявив: якщо парламентарії-сумісники і надалі порушуватимуть чинне законодавство, фракція КПУ «діятиме адекватно».
На розгляд депутатів було винесено проект постанови про відставку членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, призначених від Верховної Ради. Як пояснив перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформації Сергій Правденко, оскільки новий глава держави відправив у відставку свою «четвірку» Нацради, то парламентська «четвірка» залишилася неправочинною. Однак парламент проголосував за відставку лише одного члена Нацради — Володимира Манджосова. А Тетяна Лебедєва, Віктор Понеділко та Віталій Шевченко залишилися на посадах членів Нацради. Віталія Шевченка нещодавно було обрано до Верховної Ради за списком блоку «Наша Україна», однак на вчорашньому пленарному засіданні він заявив, що, продовжуючи працювати у Нацраді, складе депутатські повноваження.
Під час перерви в кулуарах парламенту відбулося голосування бюлетенями за призначення нових членів Рахункової палати України. Однак із 446 народних депутатів отримали бюлетені для голосування лише 230 парламентаріїв. А за Конституцією члени Рахункової палати мають обиратися не менш як двома третинами депутатського корпусу, тобто більш як 300 депутатами. Лічильна комісія прийняла рішення вважати вибори членів Рахункової палати такими, що не відбулися.
На денному засіданні депутати ухвалили постанови про обрання першим заступником голови Комітету ВР з питань соціальної політики та праці Ярослава Сухого, про проведення 6 квітня парламентських слухань на тему: «Свобода совісті й ідентифікація особи». Згідно з рішенням парламенту на парламентські слухання у травні буде винесено питання «Децентралізація влади в Україні. Розширення прав місцевого самоврядування», у червні — «Перспективи розвитку паливно-енергетичного комплексу України», у вересні — з питань розвитку інформаційного суспільства.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про вихід народного депутата Івана Бастриги з фракції «Регіони України» та його входження до фракції «Воля народу». До цієї фракції увійшов також депутат Геннадій Горлов, а новообрані парламентарії Михайло Ратушний і Володимир Пак поповнили лави депутатських фракцій Української народної партії і «Нашої України».