Представники найбільших тютюнових компаній країни застерігають Кабінет Міністрів від революційних змін на ринку.
Компанії «Філіпп Морріс Україна», «Джей Ті Інтернешнл Україна» та «Галлахер Україна» занепокоєні цілком можливою черговою зміною системи нарахування і сплати акцизного збору на тютюнові вироби. У листі з цього приводу до Кабінету Міністрів — здивування. Ще недавно міністр фінансів Віктор Пинзеник заспокоював, що жодних радикальних змін у системі оподаткування тютюнової продукції без узгодження позицій з учасниками ринку не станеться. Як було не повірити, якщо від чинної нині змішаної системи торік бюджет, за даними виробників, одержав на 65 відсотків надходжень більше, ніж за попередній рік, виробництво зросло більш як на 10 мільярдів цигарок. А потім за останні півтора року ставку акцизного збору на цигарки змінювали тричі, нинішнього — за рішенням Верховної Ради вона зросла на 2 процентні пункти (до 7 відсотків від обороту реалізованої продукції). Утім, річ навіть не в тому — «тютюнові капітани» не заперечують підвищення рівня оподаткування галузі, вони проти пошуку добра від добра. А саме так вони розцінили заяву заступника міністра фінансів Василя Регурецького щодо переходу наступного року на нові правила гри. Сьогодні, обчислюючи податкові зобов’язання, одну частину акцизного збору вираховують в абсолютній величині за тисячу цигарок, іншу, так звану адвалорну, — у відсотках від обсягів продажу. Розмір адвалорної частини має становити не менш як третину фіксованої. А пропонується підвищити її на 1 відсоток, а головне — прив’язати розрахунок акцизних виплат до роздрібної ціни цигарок, а не до обороту. На думку тютюнових компаній, бюджет від цього не здобуде, а втратить. Тому вони здивовані, чому, як обіцяли, з ними не порадилися і, власне, які причини рухають авторами цієї ідеї?
За словами директора з корпоративних питань ЗАТ «Джей Ті Інтернешнл» Дмитра Редька, «вже склався певний ринок, який ми знаємо, з яким працюємо, який стабільний. Спроба запровадити таку систему оподаткування спричинить серйозну дестабілізацію на ринку».
Як на мене, Міністерство фінансів також свідоме того. Та й часу від заяви заступника міністра фінансів до рішення, яке мають приймати в сесійній залі парламенту, ще достатньо для того, щоб урядовцям порозумітися   з виробниками тютюнової продукції.