Ранкове засідання 16 березня


Цього дня, як написав би поет, депутатського полку прибуло. Присягу народного депутата склали 11 обранців, які прийшли до парламенту за партійними списками “Нашої України” та СПУ. Це, зокрема, Віра Ульянченко, Лев Бірюк, Степан Давимука, Сергій Жижко, Володимир Мухін, Михайло Ратушний, Віталій Шевченко, Юрій Криворучко, Володимир Пак, Микола Садовий, Микола Сидоренко. Два з них одразу поповнили фракцію Соцпартії, один — фракцію УНП. Про створення фракції Української народної партії, яка вийшла з надр “Нашої України”, також було оголошено на засіданні. До її складу увійшло 19 парламентаріїв на чолі з головою УНП Юрієм Костенком. Як заявив під час виступу сам керівник фракції, його однодумці залишаються надійною опорою Віктора Ющенка у відстоюванні національних інтересів.
До речі, головуючий на засіданні оголосив про деякі зміни в інших депутатських групах і фракціях. Зокрема, про входження Валерія Горбатова до фракції СПУ, а Миколи Сидоренка до фракції УНП. До останньої також влився і відомий Степан Хмара, дотримавши свого слова про вихід із БЮТ у зв’язку з прийняттям до цієї фракції деяких, як він вважає, одіозних депутатів з колишньої більшості.
На початку засідання було також оголошено 135 депутатських запитів. Направлення запиту на адресу Президента з приводу припинення розбудови єдиного державного реєстру фізичних осіб (автори — депутати-полковники Сергій Сінченко та Григорій Омельченко) сесійна більшість підтримала конституційною більшістю парламенту.
Чимало часу парламентарії використали для передбаченого порядком денним оголошення заяв від фракцій і груп. Особливо гостро пролунало дві теми —припинення зведення житлового будинку для СБУ і кафе на території колишньої тюрми-катівні у Львові на вулиці Лонського та про потребу звіту слідчої комісії з розслідування вбивств Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших резонансних злочинів.
Виступаючи з цього приводу від імені фракції соціалістів, її лідер Олександр Мороз застеріг від продовження блокування звіту, розпочатого ще два роки тому тодішньою адміністрацією Президента. І заявив, що фракція, у разі невнесення цього питання до порядку денного, не зможе голосувати з інших питань. Він закликав колег з “Нашої України” підтримати пропозицію про розгляд звіту комісії одразу після бюджетного питання і нагадав, що таким чином однодумці нинішнього Президента захистять його репутацію.
Чимало гучних слів пролунало з приводу майбутнього святкування 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній. А представник уже опозиційної фракції “Регіони України” Іван Вернидубов звернув увагу на неправомірний тиск, який, на його думку, чиниться на політиків і чиновників, що підтримали іншого кандидата у президенти.
Водночас певним відгоміном минулої президентської кампанії і позиції у ній офіційної Москви можна вважати виступ позафракційного Олега Тягнибока, який з парламентської трибуни закликав Президента під час найближчого візиту Володимира Путіна до України порушити питання про публічне вибачення (покаяння) Кремля за, як було сказано, геноцид “старшого брата” проти українського народу.
На тлі гарячої розмови про потребу звіту депутатської слідчої комісії певною несподіванкою для окремих парламентаріїв виявився серед перших питань порядку денного звіт міністра палива та енергетики України Івана Плачкова з приводу реорганізації вугільної галузі. Як наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, звітувати, власне, передчасно, адже новий міністр працює лише місяць. Та й самого міністра у сесійній залі не було. Його представляв перший заступник міністра палива та енергетики Віктор Тополов. Після коротких дебатів вирішили заслуховувати не інформацію міністерства, а таки звіт, нехай і другої особи у міністерстві. Доповідач від уряду насамперед зауважив на відсутності чіткої комплексної політики у вугільній галузі і сказав, що й сьогодні розмови точаться переважно довкола відкриття чи закриття шахт, а ніхто достеменно у державі не знає, скільки вугілля потрібно для її надійної енергобезпеки. Досить предметно про проблеми галузі говорив і співдоповідач від парламенту Віктор Турманов.
Серед більш як 30 передбачених порядком денним до розгляду законопроектів і такі вкрай назрілі для пересічного громадянина, як зміни до закону про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, або зміни до Закону “Про податок з доходів фізичних осіб”. Останній, як зауважив Олександр Мороз, має припинити “здирання останньої шкури з громадян” у процесі оподаткування спадщини.