Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України


Українське село вступило у весну з тривогами і надіями. З тривогами — бо попередній владний режим довів його, по суті, до банкрутства. З надіями — бо нинішня влада вживає дійових заходів, щоб наповнити аграрний сектор фінансами, матеріальними ресурсами. Однак подорожчання добрив, обмеженість кредитних ресурсів, зношеність техніки створюють труднощі, які доведеться долати надлюдськими зусиллями.
За цих умов Соціалістична партія України як одна зі складових нової правлячої коаліції вважає за потрібне запропонувати низку додаткових заходів, які мають забезпечити зростання виробництва зерна і технічних культур, виправити фінансову ситуацію на селі. Насамперед, крім вжитих урядом заходів для наповнення села кредитними ресурсами і відшкодування 10 відсотків позичок державою, вважаємо за необхідне, щоб Національний банк знизив кредитну заставу з 2,5 до 1,5 вартості заставленого майна.
Нагальною є потреба довготермінових кредитів з державною компенсацією хоча б у тих відсоткових межах, які передбачені нині. Фракція соціалістів вважає, що треба законодавчо врегулювати здійснення заставних операцій з зерном. Згідно зі статтею 47 Закону України “Про зерно та ринок зерна в Україні” нині закінчується термін зворотного викупу зерна його виробниками. Склалася низька цінова кон’юнктура на зерновому ринку, село не має достатніх обігових коштів, а весна потребує їх іще й для проведення польових робіт та придбання добрив, селянин може втратити кошти, які йому мало дати зерно врожаю 2004 року. Пропонуємо уже сьогодні законодавчо закріпити строк викупу зерна у державного агента виробниками — 1 квітня. Мінагрополітики треба провести перевірку використання державним агентом бюджетних коштів у здійсненні заставних операцій із зерном нового врожаю з гласним попереднім визначенням мінімальних цін у розрізі культур.
Держава заборгувала трейдерам мільярди гривень за неповернення ПДВ. Соцпартія пропонує Кабміну викуповувати зерно у товаровиробника і розрахуватись з трейдерами ним, а не грішми, щоб профінансувати весняну кампанію селянина.
Ситуація на селі потребує дійових заходів уряду для порятунку від банкрутства тисяч фермерів і сільгосппідприємств, які за низької ціни на зерно не можуть погасити кредитів і взяти нові. Фракція соціалістів вважає, що треба піти на перекредитування проплачених кредитів, щоб не поставити під удар селянина, який потерпає не через власне невміння чи безгосподарність, а через нерозумну фінансову політику, яка склалася в Україні. А перспективою розвитку села має стати система державної підтримки.
Вважаємо, що справа честі нової влади — зробити розвиток села пріоритетом державної політики. Соціалісти впевнені, що здійснення запропонованих заходів матиме підтримку і селян, і всього українського суспільства. Збережемо село — збережемо Україну!


Олександр МОРОЗ, керівник фракції СПУ.