Україна платить величезні гроші за постачання газу та нафти із-за кордону й водночас витрачає придбані енергоресурси з шаленим марнотратством. Щорічно значна частина валютних надходжень, майже 7 мільярдів доларів, йде на оплату імпортних енергоресурсів. Загальний обсяг економічно доцільного енергозбереження в Україні до 2010 року становить 77,7—93,3 мільйона тонн умовного палива на суму 13,66—16,4 мільярда гривень, а вартість заощадженої кіловат-години в 2—3 рази дешевша, ніж її генерація.
Для виготовлення будь-якого продукту придбаних енергоресурсів витрачається вп’ятеро більше, ніж, наприклад, у Німеччині, Японії чи Великій Британії. А люди вдома змушені спати одягненими, у школах та дитячих садках мерзнуть діти через нестачу саме цих марно витрачених газу та нафти. То чи може йти мова про конкурентоспроможність економіки і про вступ до ЄС з відкриттям своїх ринків?
У затвердженій Верховною Радою програмі діяльності Кабінету Міністрів України «Назустріч людям» питанням енергозбереження приділяється пріоритетне значення. І все-таки уряд приймає рішення про ліквідацію Державного комітету України з енергозбереження. Саме того міжгалузевого функціонального центрального органу виконавчої влади, який і має забезпечувати подолання кризової ситуації в економіці та енергетиці, виконання відповідних завдань цієї програми діяльності Кабінету Міністрів України.
П’ять років тому вже стояло питання про ліквідацію Держкомітету з енергозбереження, але тодішній уряд визнав стратегічно невиправданою передачу функцій Держкоменергозбереження Мінпаливенерго. Кому це вигідно? Хто кровно зацікавлений у знищенні центрального органу виконавчої влади, який почав наводити порядок у цій сфері.
Лише 2004 року за неефективне використання енергоресурсів складено протоколів з перерахування штрафних санкцій до державного бюджету на загальну суму 27,9 мільйона гривень. Комітетом залучено в Україну майже 40 мільйонів доларів кредитних коштів та більш як 10 мільйонів доларів грантів для виконання проектів з енергозбереження.
То що Україна втратить чи придбає від ліквідації Держкоменергозбереження, де працюють 65 фахівців, а фонд зарплати — 776 тисяч гривень на рік? Чи такі дії Кабміну вважаються одним з найбільших досягнень адміністративної реформи в Україні?


Сергій БЕВЗ, начальник Управління економічної політики енергозбереження та міжнародного співробітництва Держкоменергозбереження.