Торік багатьох хвилювало, чи результативне буде рішення про зменшення податку з доходів фізичних осіб і про встановлення для них єдиної ставки в 13 відсотків. З’ясувалося, що місцеві бюджети одержали загалом від оподаткування навіть більше запланованого. Лише від єдиного податку з доходів фізичних осіб у Дніпропетровській області надійшло 1,2 мільярда гривень. Це майже стільки ж, як і 2003 року, коли його середня ставка становила 18 відсотків.

А фактично за нової системи в місцеві бюджети області надійшло на шість відсотків більше коштів від податку з доходів фізичних осіб, аніж очікувалося. Але ж прибутковий податок — це не багато не мало, а дві третини наповнення місцевих бюджетів.
Керівник державної податкової адміністрації в Дніпропетровській області Олександр Воссін вважає, що ще чимало грошей ховають у тіні, й завдання полягає в тому, щоб на загальнодержавному й регіональному рівнях створювати умови для цілковитої легалізації всіх “зарплатних” потоків.
— У малому бізнесі, — каже Олександр Воссін, — офіційно середня зарплата вдвічі нижча, ніж в області. Така само картина і на багатьох навіть успішно працюючих підприємствах. А в деяких фірмах її показують удвічі нижче прожиткового мінімуму. Якщо вважати, що на таких суб’єктах підприємницької діяльності сьогодні трудиться приблизно триста тисяч осіб, або кожен четвертий працюючий в області, то можна припустити, що сьогодні в тіні перебуває від чверті до третини всієї заробітної плати в регіоні.
Торік число приватних підприємців на Дніпропетровщині зросло на 5 тисяч і становить 135 тисяч. На 2 відсотки скоротилася кількість платників фіксованого податку. Це пояснюється тим, що на місцевих ринках ціни часом вищі, ніж у супермаркетах. Крім того, ті, хто працює за єдиним податком, сьогодні наповнюють місцеві бюджети лише на 2—3 відсотки. Більша частина заробленого ними, за твердженням податківців, перетворюється на так звані тіньові розрахунки і нагромадження.
Щоб ефективніше боротися з такою практикою, фахівці податкової служби пропонують докладніше вивчати структуру собівартості товарів і послуг кожного підприємства і на основі цього визначати розміри реальної зарплати. Крім того, працівники податкових інспекцій разом з органами місцевої влади дедалі активніше переконують підприємців, керівників підприємств і фірм підвищувати зарплату своїм працівникам відкрито й відмовитися заради загальної справи від “преміальних у конвертах”. Тільки цього року на засіданнях комісій, створених при місцевих радах (із приводу зростання заробітків, вчасності їх виплат і якнайшвидшого погашення боргів), заслухано більш як двісті керівників різних суб’єктів господарювання. У результаті цієї кампанії до  бюджету вже надійшло додатково більш як 60 тисяч гривень. Чимало уваги приділяється і питанням дотримання податкового законодавства безпосередньо на підприємствах. Як наслідок, лише цього року в бюджети донараховано понад 120 тисяч гривень податку з доходів фізичних осіб, штрафних санкцій і пені.
Сприяє загальній меті і те, що майже щомісяця співробітники податкової міліції виявляють на території області по одному нелегальному конвертаційному центру, через які безготівкові кошти переводять у “чорний нал”, призначений для різних “тіньових” виплат. За приблизними підрахунками, через такі центри проходять мільйони неврахованих гривень. А це теж поки що незадіяний резерв у податкових надходженнях з доходів фізичних осіб, що має проходити через бюджетну касу.
Є й інші резерви зростання. Так, торік в  області загальними зусиллями вдалося помітно зменшити число збиткових підприємств і помітно збільшити надходження до бюджету від податку на прибуток, до того ж за зниження його ставки з 30 до 25 відсотків. Саме за рахунок цього податку Дніпропетровщина вперше за останні роки навіть поставила своєрідний рекорд, зібравши загальну суму податків у 5,3 мільярда гривень, що на півмільярда більше, ніж 2003-го. Крім того, вперше за останній час вдалося ліквідувати в області прострочену заборгованість з відшкодування податку на додану вартість. Сумлінним експортерам повернули цілком понад мільярд зароблених ними гривень. А тих, хто намагався нечесно заробити на цих операціях, суворо покарали, у тому числі й гривнею. Виявивши низку спроб незаконного відшкодування ПДВ на загальну суму в 600 мільйонів гривень, податківці повернули ці гроші державі. До речі, такої суми з лишком вистачило б на фінансування всіх бюджетних організацій Дніпропетровська.
Ще чимало треба попрацювати і з тими фірмами, які, користуючись недоліками вітчизняного законодавства, примудряються зі своїми великими оборотами перераховувати до бюджету   буквально крихти. Як  видно зі звітів, податкове навантаження на кожне з більш як тисячі підприємств із річним доходом понад десять мільйонів гривень становить менше відсотка.