Ранкове і денне засідання 15 березня


Нині в Україні проживає 3 мільйони 800 тисяч ветеранів війни. Щороку їх стає дедалі менше, тому забезпечити нормальні умови для їхнього життя — справа честі нового уряду. На цьому наголосив міністр праці та соціальної політики В’ячеслав Кириленко під час дня уряду «Про стан виконання законодавства України щодо соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни і відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років». Міністр повідомив, що з метою ліквідації зрівнялівки уряд у змінах до бюджету передбачив розмір пенсій на рівні прожиткового мінімуму й планує розпочати їх диференціацію. Зокрема, інваліди війни першої, другої та третьої груп відповідно отримуватимуть 491, 451 та 421 грн. Учасники бойовий дій — 401 грн., учасники війни, нагороджені медалями, — 346 грн., а інші учасники війни — по 341 грн.
Водночас інваліди війни першої групи з травня минулого року отримують адресну допомогу, яку також буде збільшено. На виплату разової допомоги до Дня Перемоги у бюджеті передбачено понад 400 млн. грн. За словами В. Кириленка, відчутнішими стануть і зрушення у забезпеченні ветеранів санаторно-курортним лікуванням — на придбання путівок і виплату компенсацій у бюджеті вже передбачено 35 млн. грн. Щоправда, міністр не приховував, що досі гостро стоїть питання із забезпеченням інвалідів війни спеціальним транспортом. Серед загальної кількості інвалідів, які його потребують, інваліди війни становлять 45 тисяч осіб, тоді як отримати автомобілі цього року зможуть майже 12,5 тисячі. Міністр також додав, що опрацьовується можливість отримання автомобілів через систему взаєморозрахунків. Ще одна болюча проблема — забезпечення інвалідів протезно-ортопедичними виробами. Як повідомив міністр, нині налічується понад 115 тисяч осіб, які потребують такої допомоги.
В. Кириленко також повідомив, що 12 березня уряд затвердив новий організаційний план заходів з відзначення 60-річчя Перемоги. Ним передбачено, що інваліди війни першої групи та особи, що мають особливі заслуги, отримають до Дня Перемоги по 400 грн., другої групи — 330 грн., третьої — 270 грн. Учасники бойових дій — по 250 грн., члени сімей загиблих — 130 грн., інші учасники війни — по 50 грн. Традиційний парад цього дня пропонується замінити народним святкуванням. Зокрема, на Хрещатику і майдані Незалежності відбудуться святкові концерти і феєрверки, а також буде встановлено святкові столи для всіх ветеранів. Принципова різниця святкування у тому, що не буде трибуни для вищого керівництва країни, “бо не ветерани мають вклонятися Президентові, а Президент — ветеранам”, наголосив В. Кириленко.
Щоправда, така ідея Кабміну подобається не всім, зокрема свій протест висловила Комуністична партія. Комуністи переконані, що це намагання влади звести нанівець святкування річниці Перемоги, яке принизить історичне значення Великої Перемоги і роль українського народу-переможця. Фракція комуністів переконана, що ювілейний парад — це державна урочистість, офіційна шана живим переможцям та данина світлій пам’яті полеглих, що це демонстрація патріотизму і готовності народу і його армії стати на захист Батьківщини. Позицію комуністів підтримала й фракція СДПУ(о). Зокрема, Нестор Шуфрич зазначив, що вшанування ветеранів за святковими столами можливе після параду, а не замість нього.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про входження народного депутата Олега Лукашука до фракції БЮТ та Анатолія Мороза до групи “Демократична Україна”.