Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 18-й тур. 13 березня.
“Таврія” — “Ворскла-Нафтогаз”. 4:0. 5 000 глядачів. Голи: Селезньов, 34, Гігіадзе, 45, Ковпак, 46, 86.
“Металург” Д — “Борисфен”. 1:3. 500. Мендоса, 11 — Карамушка, 15, Деркач, 28, 76. На 86-й хвилині з поля вилучено донеччанина Ткаченка (нецензурна лайка на адресу арбітра).
“Чорноморець” — “Арсенал”. 1:0. 10 500. Білозор, 52.
“Іллічівець” — “Металіст”. 1:1. 5 000. Закарлюка, 74 (п) — Яксманицький, 23 (автогол).
“Волинь” — “Кривбас”. 3:1. 3 570. Тришович, 29, Сачко, 42, Бута, 90 — Адієв, 56. На 67-й хвилині з поля вилучено гравця гостей Рамазанова (два попередження).
“Динамо” — “Оболонь”. 3:1. 3 500. Шацьких, 78, Рінкон, 79, Юссуф, 90 — Мороз, 59.
Поєдинок “Закарпаття” — “Шахтар” відбудеться 12 травня. Того дня зіграють і “Дніпро” з “Металургом” (Запоріжжя). Цей поєдинок перенесено через епідемію грипу серед футболістів дніпропетровського клубу.
Чемпіон країни був, як кажуть, на волосинці від поразки. Гра в динамівців у першому таймі вочевидь не клеїлася. А от “Оболонь” успішно оборонялася і пропускати зовсім не збиралася. Після перерви “пивовари” взагалі посміливішали. І їхній новобранець Геннадій Мороз, який колись грав за “Динамо”, відкрив рахунок.
Можна уявити, що відбувалося в душі емоційного Йожефа Сабо, коли футболіст “Оболоні” В’ячеслав Терещенко міг подвоїти результат. Однак “Динамо” помилував Бог. М’яч влучив у стійку і відскочив по самісінькій лінії воріт. Там його і накрив Олександр Шовковський. Лише після цього господарі взялися до роботи сумлінно й самовіддано. Що й принесло результат...
Після того, як бюро ПФЛ покарало “Борисфен” за якість поля на стадіоні “Колос” у Борисполі, відібравши три очки і призначивши штраф у тисячу доларів, футболісти і тренери бориспільського клубу збиралися бойкотувати чемпіонат. Молода команда почувалася дуже ображеною і приниженою. Про це журналістам розповів президент ФК “Борисфен” Ігор Ковалевич. Але здоровий глузд узяв гору над емоціями. І в Сімферополі покарані довели, що рано їх списувати з елітної ліги. До речі, це був дебют Степана Матвіїва на посаді головного тренера.
— Підігрів поля, як і вимагалося, ми встановили ще в серпні минулого року, — пояснив пан Ковалевич. — Але, якщо підключати його безпосередньо до міської енергомережі, то Бориспіль може залишитися без електрики. Це знеструмить не лише будинки, а й лікарні, дитячі садки, школи... Тому завчасно почали працювати над проектом підстанції. Планували звести її в листопаді 2004-го. Але політичні події у країні не дали змоги здійснити задумане. Однак ми не знімаємо це гостре питання з порядку денного, працюємо над ним. Згодом підстанція неодмінно з’явиться.
Проте наші аргументи на засіданні бюро ПФЛ до уваги не було взято. Та і є сумнів у легітимності того зібрання. Адже його проводив не президент ліги чи хтось із його заступників, а виконавчий директор Анатолій Попов. Між іншим, на більшості стадіонів країни того дня поля були аж ніяк не ліпші за наше. Всі бачили, в якій “сніговій пустелі” змагалися в Харкові “Металіст” і “Динамо”. Не найкращої якості, м’яко кажучи, було поле на НСК “Олімпійський”, де підігрів відключили ще за добу до матчу. Одне слово, під гарячу руку потрапили тільки ми. Отже, форсмажорна ситуація була для всіх, окрім бориспільців.
До речі, минулого грудня схожа ситуація була в Полтаві. Тоді арбітр Годулян сказав, щоб домовлялися між собою: грати чи ні. Ми пожаліли “Ворсклу” і зголосилися провести матч. А цього разу суддя виявив особливу принциповість і категорично заявив, що рішення прийматиме тільки він. Дивні контрасти...
Керівництво ФК “Борисфен” надіслало протест до контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ і сподівається на справедливе рішення. Ігор Ковалевич сказав також, що вже наспів час створити в Україні футбольну прем’єр-лігу. Тоді вирішальне слово буде за президентами клубів. А наймані ними чиновники лише виконуватимуть завдання і не більше. Такої думки більшість власників і президентів українських клубів вищої ліги.
P. S. Тим часом суперник “Шахтаря” по 1/8 фіналу Кубка УЄФА клуб “АЗ” свого матчу в чемпіонаті Нідерландів не переносив. На поле вийшов і виграв у клубу “Де Графсхаап” — 3:2. М’ячі в переможців забили: Кромкамп, Ландзаат, Ель-Хаттабі. “АЗ” йде на другому місці (57 очок), відстає від лідера (ПСВ) на чотири очки і на стільки само випереджає “Аякс”.
Нагадаємо, що матч у відповідь Кубка УЄФА “АЗ” і “Шахтаря” відбудеться завтра в Алкмаарі.


Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.