Цей постулат — основна ідея нової книжки Олександра Нездолі «Украина третьего тысячелетия»*. Вона логічне продовження його попередньої «Досье генерала госбезопасности...» Автору, котрий пропрацював багато років на різних посадах у Службі безпеки України, у сфері економіки й у виборчих штабах, є про що сказати читачу. Свої міркування про минуле і майбутнє, про руйнівні процеси, які привели нашу країну до масштабної кризи, він подає на достовірній інформації.
На основі власного професійного досвіду, уважного вивчення того, що відбувається, головними причинами розвалу української економіки і пробуксовування соціальної політики він небезпідставно називає корупцію та організовану злочинність.
«Люди, яких я називав «шпаною і своїм контингентом», опинилися в кабінетах на Банковій», — пише Олександр Нездоля, аналізуючи наслідки їхнього приходу до влади і вплив на Президента. Якщо в середині 90-х років вдавалися хоча б до якихось спроб боротьби з корупцією, стверджує він, то останнім часом вони практично звелися до нуля і порожніх декларацій.
Слід зазначити, що автор книжки не обмежується лише констатацією фактів і дослідженням причин розкладання суспільства. Він чітко визначає шляхи виходу країни із соціально-економічного глухого кута, вважає, що піна негативу, яка затопила країну — явище недовговічне. «У житті все, як і в природі: після шторму в океані осідає піна. І я абсолютно переконаний, що й у житті українського народу від піни не залишиться і сліду».
Олександр Нездоля стверджує також, що позитивні зміни в нашій країні можливі за умови повернення пріоритету народних інтересів і морального очищення державної еліти.