Із 2500 об’єктів дрібнороздрібної торгівлі, що функціонують в Одесі (а в літній час ця цифра потроюється) тільки 500 діють на законних підставах. Інші — не тільки не пройшли відповідної реєстрації в санепідслужбі, а й самовільно «захопили» міську територію.

— Щодня ми ліквідовуємо 2—3 нелегальні торговельні точки, — розповів начальник міського управління торгівлі і побутового обслуговування Ігор Лисенко. — За сім місяців демонтовано 380 торговельних павільйонів, більш як 70 справ за підсумками рейдів передано до прокуратури. Але штрафні санкції, порушені кримінальні справи не в змозі зупинити вулично-торговельне свавілля.
Шоком для одеситів став факт, виявлений під час недавнього рейду міськСЕС і міського управління торгівлі, що такі улюблені ними хот-доги, шаурма, виготовлені комерсантами з Туреччини, небезпечні для здоров’я. Цей продукт вуличної торгівлі готується в кіосках, не підключених до систем водо- і газопостачання, каналізації. Взяті для аналізу хот-доги і шаурма, виготовлені на вулицях, як з’ясувалося, буквально кишать хвороботворними бактеріями.
Керівник відділу гігієни харчування міськСЕС Надія Майданюк заявила, що жодна торговельна точка Одеси з виготовлення шаурми не отримала офіційного дозволу в міськСЕС. Спритні турецькі шаурмісти оформляють дозволи на продаж фасованої продукції, а це, як говорять в Одесі, дві великі різниці.