Якщо Верховна Рада не прийме запропоновані урядом зміни до закону про Держбюджет-2005, знову говоритимуть майдани — заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на зустрічі з представниками центральних і регіональних ЗМІ у Києві. Як повідомляє УНІАН, пані прем’єр пояснила свої слова тим, що в політиці з’явився потужний гравець — народ України, яким ніхто не може нехтувати. Водночас Ю. Тимошенко висловила сподівання, що зміни до бюджету вдасться ухвалити у парламенті без залучення громадян України. “Ми бачимо, що Голова Верховної Ради і більшість депутатів налаштовані конструктивно”, — сказала прем’єр.

Наміри уряду поліпшити соціальне обличчя бюджету можна лише вітати. Проте заява Юлії Володимирівни, більше схожа на ультиматум, аніж на заклик до співпраці уряду з парламентом, викликає дещо інші емоції. На сьогодні у Верховній Раді ще ніхто не бачив самого законопроекту про зміни до Держбюджету-2005. Поки що детально обговорюють лише зростання в оновленому документі розмірів соціальних виплат — зарплат бюджетникам, пенсій, соціальних допомог, а ось про те, звідкіля можна взяти вкрай необхідні кошти, інформації обмаль. Уряд планує схвалити остаточний варіант проекту змін до цьогорічного держбюджету 19 березня і лише 21 березня передати його на розгляд ВР. Однак чомусь уже нині лунають заклики знову вивести людей на вулиці, якщо депутати проголосують не так, як “треба”.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин уже застеріг від невиважених кроків: виступаючи на радіо “Ера”, він наголосив, що питання не у наявності парламентської більшості у ВР, а в якості проекту змін до бюджету. “Треба, щоб цей документ побачила Верховна Рада, щоб не вийшло так, що сьогодні маємо бюджет, який на 59 відсотків складається із соціальних виплат, і тоді покладемо всю нашу економіку. Тому треба в комплексі розглянути цей документ. А говорити апріорі, буде він схвалений чи ні, думаю, це недалекоглядно”.
Викликає подив і те, що “революційна хода” нової влади подеколи як дві краплі води схожа на... методи тих, із ким “революціонери” так боролися до приходу на політичний олімп. Розхитування ніжок під кріслами то Голови ВР, то всього депутатського загалу — гра аж ніяк не нова. Досить згадати кроки попереднього Президента України Л. Кучми — від звернення до Конституційного Суду з проханням розтлумачити норму Основного Закону про можливість розпуску парламенту до закликів провести всеукраїнський референдум щодо розпуску ВР. У часи Л. Кучми деякі його антагоністи казали, що в Леоніда Даниловича є дві манії — посадити Юлію Володимирівну і розпустити Верховну Раду. Невже деякі хвороби передаються від влади до влади “спадково”? Однак сподіватимемося, що нова влада оволодіє іншими правилами гри.