“За різними статистичними джерелами, майже
3 млн. малозабезпечених непрацездатних громадян похилого віку мають потребу в різних видах допомоги. Серед них —1,5 млн. одиноких громадян похилого віку, в тому числі 617,6 тис., за висновками лікарів, потребують постійної допомоги та домашнього догляду”.
(Із доповіді президента Товариства Червоного Хреста України Івана Усіченка на засіданні правління товариства, яке відбулося нещодавно).
Хто має піклуватися про них? Звичайно, це одна зі складових державної політики щодо незахищених верств населення. А яку допомогу соціально незахищеним надає Червоний Хрест?
Нині на обліку в його організаціях перебувають понад 474 тисячі одиноких громадян похилого віку та інвалідів, із них — 35 тисяч осіб, прикутих до ліжка. Майже 346 тисяч одиноких обслуговують щороку 3200 патронажних сестер товариства. За підтримки місцевих органів влади, в країні діють 487 медико-соціальних центрів і кімнат Червоного Хреста. За шість років кількість громадян, узятих на облік Червоним Хрестом, збільшилася майже в 1,5 разу, а кількість штатних посад у патронажній службі за останні десять років не змінилася.
Істотну допомогу обласним організаціям Червоного Хреста надають більшість місцевих органів влади. Ставилася за приклад Київська міська держадміністрація. Минулого року поряд із підтримкою статутної діяльності міських осередків Червоного Хреста з місцевого бюджету фінансувався проект “Гаряче харчування малозабезпечених громадян” у сумі 200 тис. гривень. На виконання проекту “Донор” було виділено 45 тис. гривень.
У Чернівецькій області місцевою владою, приміром, фінансуються цільові програми “Лікарня Червоного Хреста”, “Разом з Червоним Хрестом проти туберкульозу та СНІДу”.
А у Дніпропетровській, Донецькій і Харківській областях, на жаль, недооцінюють можливості та ефективність співпраці з Червоним Хрестом.
Відзначалася роль у наданні допомоги незахищеним верствам населення волонтерського руху. Тільки минулого року понад 30 тис. волонтерів узяли участь у проведенні більш як 9 тис. гуманітарних акцій.
Визначивши свої внутрішні завдання на нинішній рік, правління товариства просить місцеві органи влади надавати організаціям Червоного Хреста всіляку допомогу. Зокрема, безкоштовно виділяти приміщення для організацій Товариства Червоного Хреста, його медико-соціальних центрів і кімнат, аптек, складів одягу, звільняти їх повністю або частково від орендної плати, оплати комунальних послуг та послуг зв’язку. Вирішити питання про безкоштовний проїзд патронажних сестер товариства всіма видами міського пасажирського транспорту.
Національному комітету товариства доручено звернутися до Кабінету Міністрів із проханням встановити сестрам патронажної служби пенсії за вислугу років та надбавки за тривалість безперервної роботи, аналогічні тим, які отримують медичні сестри поліклінік системи охорони здоров’я.

Київ.