Схоже, заяви деяких високопосадовців країни про розкриття «справи Гонгадзе» таки були поспішними. Після трагічної смерті генерала Юрія Кравченка Генеральна прокуратура не поспішає оприлюднювати нові подробиці резонансного вбивства журналіста або обходиться скупими фактами. Без коментарів. Звісно, в інтересах «таємниці слідства».
Дивно, але допит як свідка у справі Гонгадзе екс-президента країни Леоніда Кучми — далеко не «рядова подія» — не прокоментували ні прес-служба, ні офіційний сайт головного наглядового органу країни. Що розповів колишній гарант Конституції — велика таємниця. Але не виключено, що слідчі одного весняного дня знову захочуть поспілкуватися з екс-президентом у справі вбивства Гії.
Водночас МВС України з більшим натхненням звітувало про свою роботу. Правоохоронці нарешті визнали факт стеження за журналістом, а матеріали службового розслідування передали до Генпрокуратури. Та й, зрештою, зізнався заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль, як можна приховувати стеження, коли сам Гонгадзе говорив про це і називав номери машини.
Раніше перший заступник міністра внутрішніх справ України Михайло Корнієнко заявляв про неможливість відповісти на це запитання через відсутність певних документів. Отже, документи знайшлися?
Що ще знає МВС? Наприклад, що міліція «виглядає не найкращим чином». В цьому зізнався заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль. Під час провокацій 23 жовтня 2004 року біля ЦВК напередодні президентських виборів правоохоронці не виконували свого безпосереднього обов’язку і передислокувалися в інше місце «за наказом зверху». Однак МВС вже знає технологів провокації. Це — «штаб Віктора Януковича», який буцімто підшукував людей з кримінальним минулим і навіть матеріально їх заохочував. Установлені всі особи, які жбурляли каміння і димові шашки у вікна Центрвиборчкому. Нині — кілька осіб затримано, інші — в розшуку. Водночас, додав Г. Москаль, проти «екс-прем’єра і його оточення жодних матеріалів немає». Матеріали стосовно всіх посадових осіб передано до прокуратури для правової оцінки.
Геннадію Москалю довелося вибачатися і за закарпатських колег, які «відзначилися» під час виборів голови Мукачевого, коли було викрадено бюлетені. Злочинців, хоча і не знайшли, однак, попри суперечливі докази, ретельно шукають серед керівництва місцевих правоохоронців.