8—9 червня цього року в Києві відбудеться 25-та Генеральна асамблея ПАЧЕС. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, як Президент
ПАЧЕС на період головування України в цій організації, підписав порядок денний асамблеї і запрошення до участі в ній. Голова Верховної Ради України також доручив підготувати лист на ім’я Президента України Віктора Ющенка із запрошенням взяти участь в асамблеї та виступити на її відкритті.

Як повідомив прес-секретар глави парламенту Ігор Сторожук, про це йшлося під час робочої зустрічі Володимира Литвина з делегацією секретаріату ПАЧЕС у складі Генерального секретаря ПАЧЕС Олексія Кудрявцева та його заступника з адміністративних та фінансових питань Олександра Фурмана. Співбесідники також обговорили деякі організаційні питання діяльності секретаріату ПАЧЕС з підготовки чергової асамблеї ПАЧЕС, у якій візьмуть участь керівники парламентів, спостерігачі та гості від міжпарламентських і міжнародних організацій. Уже визначено тему загальної дискусії — «Розширення ЄС та Чорноморський регіон: нові моделі співпраці». Під час Генасамблеї буде переобрано Генерального секретаря ПАЧЕС та двох його заступників, а на заключному засіданні головування від України перейде до Албанії.
«Проведення асамблеї в Києві сприятиме активізації євроінтеграційних процесів і подальшому розвитку регіональної співпраці», — зазначив В. Литвин, який високо оцінив у цьому контексті роль ПАЧЕС.
У Верховній Раді України нині також триває робота із проведення 16—17 березня цього року в Донецьку 24-го засідання Комітету ПАЧЕС із економічних, торговельних, технологічних і екологічних питань. На ньому обговорюватимуть доповідь «Економічні аспекти вирішення екологічних проблем у Чорноморському регіоні».