ЗАЯВА
парламентської фракції Соціалістичної партії України

 

Після помаранчевої революції, яка стала логічним завершенням акцій «За Україну без Кучми» і «Повстань, Україно!», українське суспільство і світова спільнота з надією і вірою в перемогу в Україні демократії спостерігають за тим, як нова українська влада розчищає авгієві стайні кучмівщини і вибудовує правову державу. Одним з наріжних каменів побудови саме такої держави світ вважає доведення до суду справи з убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Вчора Президент Віктор Ющенко повідомив про розкриття вбивства Гонгадзе, на черзі — викриття замовників і організаторів убивства.
Однак не можна не помітити, що зусилля Президента і слідства щодо юридичного завершення справи Гонгадзе натикаються на незрозумілу позицію Генеральної прокуратури. Дивним видається те, що прокуратура продовжує нехтувати найбільш доказові свідчення —плівки з аудіозаписами майора Мельниченка з кабінету екс-президента Леоніда Кучми. Слідство нехтує кількаразові експертизи плівок американського ФБР, які визнають їх достовірними, і наполягає на правдивості зробленої в умовах кучмівського засилля експертизи в Україні. При цьому нехтують свідчення про автентичність записів розмов у кабінеті Кучми, які дали парламентській слідчій комісії народні депутати Борис Олійник, Іван Драч, Олександр Турчинов, Тарас Чорновіл та інші фігуранти цих записів. Прокуратура відмовляється проводити повторну експертизу плівок. До речі, з цього приводу є рішення Верховної Ради, яке треба виконати. Не можна вважати нормальним і те, що у Верховній Раді досі не заслухано звіту тимчасової слідчої комісії.
Фракція соціалістів вважає таку ситуацію неприпустимою, вона дискредитує українську владу. Ми вважаємо повторну експертизу плівок майора Мельниченка в Україні за участю зарубіжних спеціалістів необхідною ще й тому, що, крім свідчень про замовне вбивство Георгія Гонгадзе, вони містять величезний доказовий матеріал про злочини режиму Кучми, придушення свободи і демократії, зародження і розвиток системи корупції, про кадрову політику і систему морального розкладу суспільства владою, яка принизила Україну як державу перед власним народом і світом. Жодні владні й політичні сили не мають права гальмувати процес очищення суспільства і держави від страшної спадщини минулого режиму. Справа про вбивство Георгія Гонгадзе має стати справою про злодіяння кучмівщини, попередженням нашому суспільству про неприпустимість відродження в ньому тенденцій тоталітаризму і авторитаризму, нагадуванням, що демократії, справжньому народовладдю, розвитку і просуванню політичної реформи в Україні немає альтернативи.
Фракція соціалістів вимагає юридичного завершення справи про депутатство Миколи Мельниченка у Верховній Раді. Необхідно виконати рішення Європейського суду з цього питання. Міністерство юстиції повинно відкликати свою апеляцію, яку направлено до Євросуду ще за урядування Кучми, а Верховний Суд і ЦВК забезпечити на основі рішення Страсбурзького суду прихід у наші лави людини честі і совісті — Миколи Мельниченка.


Іван БОКИЙ, заступник керівника фракції СПУ.