Здійснення судово-правової реформи в Україні має важливе, актуальне значення для розвитку демократичного суспільства і правової держави. Відповідно до Конституції України суд відіграє головну роль у захисті прав і свобод людини і громадянина.
Головною метою судово-правової реформи є оновлення організації судової влади, формування об’єктивного, неупередженого, незалежного суду, який ефективно стояв би на сторожі прав громадян і державних інтересів.
Останніми роками зроблено чимало важливих кроків на шляху реформування судової системи. Але, незважаючи на певний прогрес, судову реформу досі проводили повільно й непослідовно.
Враховуючи це, Верховна Рада України своєю постановою від З грудня минулого року призначила на 16 березня 2005 року парламентські слухання на тему “Про здійснення судово-правової реформи в Україні”, які проводитимуться в залі пленарних засідань Верховної Ради в місті Києві, вул. Грушевського, 5 і почнуться о 15-й годині.
Ці слухання мають підбити основні підсумки здійснення судово-правової реформи за минулий період, визначити головні напрями усунення наявних хиб, удосконалення чинного законодавства про судоустрій і судочинство, прискорення формування незалежної і ефективної судової системи, повідомляє Комітет Верховної Ради України з питань правової політики.