Зміна меж областей під час адміністративно-територіальної реформи не виправдана, — наголосив керівник депутатської групи “Демократична Україна” у Верховній Раді Ігор Шаров у зверненні до віце-прем’єр-міністра України Романа Безсмертного.

Як повідомили в прес-службі народного депутата, І. Шаров заявив, що пропозиція укрупнити регіони і, зокрема, ліквідувати Кіровоградську область, призведе до невиправданих фінансових витрат, збільшить відстань до нового обласного центру, ускладнить доступ мешканців Кіровоградщини до державних, медичних, освітніх та соціально-культурних установ і закладів, погіршить транспортне та комунікаційне сполучення, а також знизить рівень життя населення. “Зі зміною територіального поділу країни у бік укрупнення неминуче виникнуть проблеми управління господарським комплексом території, — наголошує Ігор Шаров. — За сотні кілометрів опиняться обласні установи, зміниться статус місцевих підприємств, навчальних і лікувальних закладів. До того ж віддалення органів державної влади вимагатиме делегування багатьох функцій органам влади нижчого рівня, що неминуче призведе до дублювання в діяльності органів виконавчої влади і навпаки — призведе до збільшення чисельності управлінського апарату”. Парламентарій також нагадав, що про ліквідацію Кіровоградської області вже йшлося в попередніх проектах реформ ще у 1992-му, 1998-му і 2002 році, однак “неефективність і недалекоглядність таких новацій було підтверджено часом”.
До того ж, за оцінками експертів, проведення таких заходів потребуватиме за мінімальними розрахунками від 250 до 300 мільйонів гривень, що становить половину річного бюджету Кіровоградщини. Відтак, ці кошти недоотримає передусім соціальна сфера.
Депутати з групи “Демократична Україна” переконані: проведення адміністративно-територіальної реформи потребує широкого громадського обговорення. І лише тоді реформування не суперечитиме принципам відкритості та демократичності влади.