На урядовому засіданні розглянуто низку законопроектів, які гарантують прийнятні для суспільства зміни в держбюджет на нинішній рік. Про головну з них повідомив міністр фінансів Віктор Пинзеник: дефіцит загальнодержавного бюджету не перевищуватиме 5,4 мільярда гривень.

За словами міністра фінансів, його повністю покривають надходження від приватизації. Для повноти уявлення нагадаю, що, за різними оцінками, фіскальний поточний дефіцит чинного держбюджету коливається у межах 20—32 мільярдів гривень. Ще б пак, підвищуючи пенсії, колишній уряд не чіпав заробітні плати, які були джерелом фінансування Пенсійного фонду. Тому задекларовано намір усунути дисбаланс за рахунок запровадження рівних умов оподаткування, детінізації доходів ПЕК і держмонополій, різкого скорочення державних закупівель та інших заходів. Обіцяно, що всі законодавчі новації потраплять до Верховної Ради не пізніше 21 березня. Хтось до цього ставиться скептично, хтось уже зараз ладен праведне видавати за грішне, урядовий пакет законопроектів (його ще тільки формують на міністерському рівні) — за вибухонебезпечний. Але більшість розуміє, в чому річ. І репліка на одному з телеканалів: мовляв, уряд прислухався до опозиції, —сприймається як продовження мильної опери про чарівну російську няню.
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко категорична: уряд не змириться з боргами (дефіцит, по суті, є урядовим боргом. — Авт.) і зробить усе від нього залежне, щоб бюджет задовольняв потреби всіх верств суспільства. Для цього у планах на рік — підвищити середню зарплату бюджетників на 56,8 відсотка проти минулого року. Мінімальний розмір заробітної плати зросте з 262 до 300 гривень на місяць, а її мінімальне значення від максимального у тарифній сітці відрізнятиметься у 3,35 разу. Зростання заробітної плати у середньому з 499 до 708 гривень на місяць має стати головною підоймою пенсійного забезпечення.
Законодавчі зміни до держбюджету передбачатимуть, що мінімальна пенсія вже від початку нинішнього року становитиме 332, а не 295 гривень. «За перший квартал люди доотримають гроші», — пообіцяла Юлія Тимошенко. Таким чином, Кабінет Міністрів планує збільшити середній розмір пенсії з 315 до 383 гривень. Але не тільки це. З допомогою диференціації пенсій залежно від трудового стажу уряд прагне покінчити з пенсійною «зрівнялівкою». А ще очікується серйозне підвищення пенсій для військовослужбовців (у середньому з 533 до 913 гривень на місяць).
Отже, уряд не зменшує, а посилює соціальну спрямованість держбюджету, при цьому різко скорочуючи його дефіцит — з 10,8 відсотка до 1,54 відсотка від рівня ВВП. Якщо цього не зробити, зазначає міністр економіки та з питань євроінтеграції Сергій Терьохін, не виключено, країна одержала б не двозначну, а тризначну інфляцію, яка звела б нанівець усі зусилля, спрямовані на зростання добробуту громадян.