У рамках Європейської міністерської конференції з питань політики у сфері ЗМІ відбулася представницька виставка “Україна інформаційна”. У ній взяли участь видавництва, книготорговельні організації, періодичні видання, теле- та радіокомпанії. Особливо радували регіональні стенди: наша “провінція” цілком може конкурувати зі “столицею”. Та й книговидавцям було чим похвалитися. Адже торік в Україні випущено 50 мільйонів примірників книг — тобто вже більше, ніж одна книжка на душу населення! А нещодавно було менш як одна. Цифра, звісно, трохи “натягнута”: бо більше половини цих книжок становлять підручники та посібники. Але навіть те, що є, справляє добре враження. Як і вся виставка загалом. Це навіть трохи насторожує, бо наводить на думку, що організатори виставки (зокрема, Держкомтелерадіо), демонструють традиційне уміння “керувати процесом” — замість того, щоб просто тримати парасольку над діловими та ініціативними видавцями.

Що робити з цією свободою слова?


Учора в Києві під егідою Ради Європи розпочалася дводенна 7-ма європейська міністерська конференція з питань політики у сфері ЗМІ “Інтеграція та різноманітність: нові рубежі”. Щоб узяти в ній участь, до української столиці прибули міністри з питань інформації із Європи, Канади, Японії та США, представники Комітету міністрів Ради Європи, ПАРЄ, Єврокомісії, Європарламенту, Конгресу місцевих і регіональних властей Європи.
Високопоставлені гості планують протягом цих двох днів обговорити стан свободи слова у цілому світі. Як повідомляв раніше кореспондентові “ГУ” один із чиновників Ради Європи, особливу увагу під час конференції буде приділено українським ЗМІ. А саме — подальшому розвитку свободи слова. Очікують, що переконувати учасників конференції у рішучості нової влади реорганізувати вітчизняні ЗМІ та дати їм повну свободу буде віце-прем’єр-міністр Микола Томенко. Перше засідання конференції відкрив Президент України Віктор Ющенко.