Теніс. Матч Кубка Девіса (Друга група Євро-Африканської зони). Київ. МТК “Наука”. 4—5 березня. Збірна України здобула красиву й переконливу перемогу над норвежцями. Ми щиро вітаємо капітана команди Володимира Богданова та його підопічних з досягненням! І пропонуємо вашій увазі хронологію цього напрочуд інтригуючого і захопливого протистояння.


Після стартового дня — нічия


Першими на корт вийшли лідер гостей Ян Фроде Андерсен і дебютант української команди, 18-річний Сергій Бубка. Переміг досвідчений норвезький тенісист — 7:6 (7:5), 6:3, 7:5. Але глядачі, фахівці та журналісти дали високу оцінку грі Бубки. Відзначили його талант і перспективу, неабиякі бійцівські якості. Отже, перший млинець був не такий уже й глевкий.
Потім відбувся поєдинок першого номера збірної України Ореста Терещука і норвежця Стіана Боретті. Перемогу в п’ятисетовому матчі здобув Терещук — 7:5, 6:7 (5:7), 6:4, 6:7 (4:7), 6:2. У першому сеті Терещук дав велику фору суперникові й почав наздоганяти за рахунку 3:5. У третьому сеті він програвав ще більше — 1:4. І виграв 5 (!) геймів поспіль.
Володимир Богданов:


“Лідерство — ще не перемога”


За протоколом другого дня відбулося урочисте відкриття матчу. До присутніх звернувся представник генерального спонсора — президент корпорації “Олімп” Павло Климець. А потім заповнений вщерть зал майже на п’ять годин захопився чудовим тенісним дійством. Початок матчу склався дуже вдало для збірної України. Орест Терещук і Михайло Філіма легко виграли перші два сети — 6:1 (вели навіть 5:0) і 6:3. А от у третьому, на жаль, спіткнулися, хоча мали вигравати його і весь матч загалом. Але не завжди виходить так, як хочеться. Справа дійшла до тайбрейку — 6:7 (4:7).
Далі, вже за прикрою інерцією, наш дует поступився і в четвертому сеті — 4:6. Усе мав вирішити п’ятий. Початок знову не був для нас “цукеркою”. Наша пара поступалася (0:2), однак вирівняла ситуацію. Далі все відбувалося, мов на гойдалках, — ініціатива переходила з рук до рук. Та українська команда, виявивши терпіння, витривалість, чудові бійцівські якості та згуртованість, дотисла суперника й вирвала перемогу в сеті (10:8) і матчі.
Після зустрічі втомлені й щасливі Терещук і Філіма розповіли про те, як їм вдалося виграти. Та більше вони говорили про вболівальників, чию роль у виграші нашого дуету важко переоцінити.
А тренер-капітан збірної України Володимир Богданов сказав:
— Я насамперед дякую Орестові та Михайлові за чудову гру, їх незламну волю. Вони — просто молодці. Сьогодні ми виграли і після двох днів лідируємо в матчі — 2:1. Однак попереду ще один ігровий день. І лише після його завершення буде названо переможця зустрічі.
Після парного поєдинку відбувся майстер-клас з участю видатних українських тенісистів — Андрія та Наталі Медведєвих, Андрія Рибалка.


Добрий кінець — справі вінець


Усі з нетерпінням чекали, кому Володимир Богданов доручить зіграти зустріч проти Андерсена. Здивуванню не було меж, коли на корті з’явився 23-річний киянин Михайло Філіма. Та він на сто відсотків виправдав довіру наставника.
Усе проходило, мов у закрученому детективі: українець програв два стартові сети — 2:6, 6:7 (2:7). Здавалося, усьому кінець. Вирулити ситуацію не вдасться. Але Михайло, з’ясувалося, хлопець з неабияким характером, класний спортсмен. Далі вигравав тільки він — 6:2, 7:6 (8:6), 8:6. Перемога в матчі і зустрічі!
— Зробив усе залежне від мене, — сказав щасливий переможець. — Цього разу я грав не за себе, а за команду, за Україну. Навіть поступаючись (0:2), не переставав вірити в кінцевий успіх. Я вдячний нашому капітанові за довіру. Ще вчора після парної зустрічі я вирішив, що продовжу кар’єру. Здається, з’явилися люди, готові підтримати мене матеріально...
Але наша команда виграла з остаточним рахунком — 4:1. Знак оклику поставив насамкінець Сергій Бубка, котрий переміг Маріуса Тангена — 7:5, 6:1 (цей матч грали з трьох сетів).
15—17 липня збірна України в наступному матчі Кубка Девіса прийматиме команду Угорщини. Це буде суперечка за вихід до першої ліги.
На знімках: заслужений тренер України Олександр Карпенко і Сергій Бубка — радість перемоги; Михайло Філіма, Володимир Богданов, Орест Терещук готують суперникові сюрприз.