У суботу відбувся перший з’їзд партії “Народний союз “Наша Україна”. Почесним головою партії обрано Президента України Віктора Ющенка, а до її ради —представників уряду, голів облдержадміністрацій, народних депутатів України.
Виступаючи на засіданні, глава ради партії віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний запропонував сформувати до парламентських виборів 2006 року єдиний блок на базі партій НС “Наша Україна”, БЮТ та Народної партії. Він також сподівається, що до них приєднаються партії “Наша Україна” Віктора Пинзеника (колишня “Реформи і порядок”), Народний рух України та Українська народна партія.
Якщо ж “Наша Україна” відмовиться приєднатися до НСНУ і в неї залишиться назва “Наша Україна”, “тоді нас миритиме суд”, — зазначив Р. Безсмертний. А голова виконкому партії Юрій Єхануров переконаний, що найближчим часом до новоствореної партії в різних регіонах України приєднуватимуться цілі осередки інших партій.
Із проханням прокоментувати пропозицію утворити блок політичних партій для участі в парламентських виборах ми попросили народних депутатів
Олега ЗАРУБІНСЬКОГО (фракція Народної партії України):
— Будь-які пропозиції є цікавими, але це пропозиція, а не констатація, що такий блок буде створено. Звичайно, В. Ющенко зацікавлений у тому, щоб 2006 року такий блок політичних сил набрав 50 відсотків голосів. Бо, як відомо, законопроект 3207-1 має бути схвалений до 1 вересня 2005 року, в іншому разі зміни до Конституції стануть чинними з 1 січня 2006 року, й Прем’єр-міністр, обраний парламентом, стане першою особою. Тому прагнення залучити НП і її авторитет є достатньо серйозними.
Проте констатувати факт об’єднання ще зарано. Бо такому рішенню мають передувати переговори і консультації. Поки що керівництво партії, зокрема й регіональні осередки, не визначилися щодо форми участі у виборах. Домінанта — самостійна участь у виборах, але до них ще багато часу.
Олега БІЛОРУСА (фракція БЮТ):
— Виступаючи від блоку, я підтвердив, що наша партія готова йти разом з партією НСНУ на парламентські вибори як рівноправний партнер, який має розвинені партійні структури в областях і значний електорат. Бо коаліція на сьогодні є найефективнішою й найрезультативнішою формою. Нині відбувається інтенсивний процес консолідації політичних сил. Таку співпрацю можна коментувати як позитивний результат, що впливатиме на політичну стабільність у країні. Сподіваюся, НРУ і “Народна партія” Ю. Костенка також увійдуть до складу НСНУ.


Записала Олена ГОРБУНОВА.