Партія регіонів вирішила провести сьомий з’їзд у два етапи. Рішення про це одностайно прийнято 5 березня, коли відбувся перший етап партійного форуму.
Журналісти й аналітики з нетерпінням очікували цього заходу, про що свідчила значна кількість пишучих і знімаючих колег. Передусім цікавило, яку оцінку дадуть “регіонали” минулим президентським виборам і яке рішення приймуть стосовно майбутньої позиції партії. У своїй доповіді лідер Партії регіонів, колишній прем’єр і претендент на високу посаду Віктор Янукович не був оригінальним. Знову йшла мова про “вкрадену перемогу”, про те, що “регіонали” готувалися до виборів, а “опоненти до революції”. Осмислення того, що відбувалося в країні, ні делегати з’їзду, ні журналісти не почули. Однак відомо: революції відбуваються лише тоді, “коли верхи не можуть, а низи не хочуть” жити за старими принципами. Голова партії вчергове говорив про зраду тодішнього глави держави Леоніда Кучми і його оточення, а ще — про переслідування опонентів з боку нинішніх можновладців за політичні переконання. Щоправда, без конкретних фактів утисків своїх соратників. Був лише натяк на тих, хто брав участь у з’їздах у Сєверодонецьку та Харкові.
Водночас не можна не згадати виступ наприкінці з’їзду представника Троєщинської організації ПР, який заявив, що багато хто став членом партії за “мішок крупи”. А також зазначив, що під час президентських перегонів такі методи застосовувалися щодо виборців. І хоча його делегати з’їзду пробували обсвистати, головуючий дав йому можливість виступити. Так само побудував свій виступ і голова столичного Печерського районного осередку, який розкритикував позицію однопартійців під час виборів глави держави.
З другого боку, Віктор Янукович багато говорив про форми опозиції. Визнав, що за перехід у табір опонентів нинішньої влади висловилося лише 17 обласних організацій. Він також окреслив коло тих, з ким Партія регіонів консолідуватиметься на майбутніх парламентських виборах. Голова партії зазначив, що треба прийняти закон про опозицію і внести зміни до законів про партії та вибори народних депутатів.
Натомість керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді Раїса Богатирьова була налаштована радикальніше. Вона закликала однопартійців без остраху опонувати нинішній владі, особливо коли мова заходить про порушення прав людини та застій в соціально-економічному розвитку.
Власне, все-таки одностайно “регіонали” висловилися за перехід в опозицію до нинішньої влади. Хоча було помітно: це рішення для багатьох партійців, у тому числі батькам-засновникам, далося важко. Ймовірно, що до другого етапу з’їзду дійдуть не всі з 800 тисяч партійців, зокрема і делегати з’їзду.