У лютому індекс споживчих цін становив 1 відсоток. Отже, від початку року ціни на товари та послуги зросли на 2,7 відсотка.
Про що це говорить? За перші два місяці ціни розігналися на 0,9 відсотка швидше, ніж за відповідний період минулого року. Якщо врахувати надзвичайно стрімке зростання грошових агрегатів в обігу, то звідси випливає принаймні два висновки. Перший —найважче подолати уряду саме інфляційний бар’єр. Другий —декоративний характер бюджетного планування вже незабаром може стати неабияким подразником протестних настроїв у суспільстві. Нагадаю, бюджет на рік спирався на річний прогноз інфляції у 8,6 відсотка, що вже в лютому видавалося утопічним.
Мало хто сумнівається в тому, що новий уряд знає, як боротися з інфляцією. У лютому Кабінет Міністрів вже довів, що лозунги “Контрабанді — стоп, бізнесу — так” — не просто політичні теревені. Проте перша спроба законодавчо затвердити зміни до Митного тарифу, лібералізувавши ставки ввізного мита на низку товарних груп, попри користь для бюджету, вказала на потребу шукати компроміси з багатьох питань. Мало того, в лютому на уряд очікували різного роду сюрпризи. Технічні, як-от вихід з ладу сервера на митниці. І чисто піарівські, як-от спекуляції довкола подорожчання весняних квітів перед жіночим святом. Квіти справді подорожчали, але як завжди — 20—30 відсотків.
Найбільше подорожчали продовольчі товари — на 1,3 відсотка. Це лише на відсоток менше, ніж у січні, коли різниця між попитом і пропозицією на внутрішньому ринку стала майже непомітною. У лютому проти січня середні ціни в Україні зросли на хліб з борошна першого сорту (0,6 відсотка), на вермішель (0,8), рис (0,9), крупу ячмінну (1,7), гречку (0,4) тощо. Ще істотніше підвищилися ціни на продукцію тваринництва та її переробки. Минулого місяця міністр агропромислової політики Олександр Баранівський вже озвучив пропозицію багатьох експертів — передбачити продаж квот на імпорт м’яса, проте на це можна розраховувати, на жаль, лише після перегляду декоративного бюджету. Поки що важко не погодитися з Мінекономіки та з питань євроінтеграції, яке вважає, що динаміка споживчих цін з врахуванням сезонного чинника і незбалансованості попиту і пропозиції зберігатиме тенденцію до підвищення роздрібних цін на продовольчі товари. Непродовольчі в лютому зросли, як і в січні, на 0,2 відсотка.
Дякуючи істотному зростанню реальних доходів у січні (42 відсотки) і обіцянкам якомога швидше збалансувати видатки Пенсійного фонду і Держбюджету, ціни громадян майже не лякають. А далі все залежатиме від усунення багатьох фіскальних невідповідностей у декоративному бюджеті. Тобто знову від компромісів у вищих ешелонах влади, які обходяться громадянам найдорожче.