Прокуратура Коропського району розглянула матеріали перевірки щодо законності отримання коштів суб’єктами виборчого процесу під час минулорічних президентських виборів. Встановлено, що представники штабу одного з кандидатів на посаду Президента України видали членам виборчих комісій у Коропському районі 337 тисяч 50 гривень готівкою.
Як повідомив “Голос України” в. о. прокурора Чернігівської області Євген Ходико, до справи долучена відомість виплати “заохочувальних сум”.
— Голів та членів дільничних виборчих комісій по одному запрошували до штабу кандидата у Президенти України, — зазначив він, — де незнайомі особи, які приїжджали з Києва, видавали готівку “на забезпечення виборчого процесу та преміювання членів комісії”.
Свідки дали детальні роз’яснення про те, як здійснювався вплив на результати виборів. Наприклад, одному з голів дільничної виборчої комісії напередодні першого туру виборів було вручено 14 тисяч 500 гривень. При цьому під час передачі згаданої суми жодних документів чи розписок про її отримання не складали. Загалом кожен член виборчої комісії одержав від 300 до 800 гривень “відповідно до займаної посади та внеску у підготовку виборчого процесу”.
Інший голова ДВК пояснила у прокуратурі, що в жовтні 2004 року її викликали до місцевого штабу кандидата у Президенти України, де невідомі особи під моральним тиском передали їй 11 тисяч 700 гривень готівкою і уточнили, що ці гроші слід передати 27 членам виборчої комісії. Згадану суму вона роздала їм для підтримки кандидата на високу посаду.
Аналогічні свідчення дав ще 21 голова дільничних виборчих комісій району.
Прокуратура Коропського району винесла постанову про порушення кримінальної справи за фактом перешкоджання у здійсненні виборчого права за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст.157 Кримінального кодексу України. Слідство у цій справі триває.

Чернігов.