Керівники органів державної влади і місцевого самоврядування через невизначеність у законодавстві нерідко уникають дієвого контролю з боку Верховної Ради України. Скажімо, однією такою прогалиною у правовому полі є різні вимоги до рангу осіб, які зобов’язані відповідати на депутатські звернення. (Так, приміром, відповіді на звернення підписують керівники підприємств чи установ, а обов’язковість підпису керівників органів державної влади і органів місцевого самоврядування не передбачена).
Народні депутати Микола Оніщук, Василь Сіренко, Юрій Кармазін та Сергій Слабенко вважають, що це диспозитивна норма, яка суперечить конституційним вимогам щодо рівності всіх суб’єктів права перед законом.
Парламентарії переконані: зміни до Закону України «Про статус народного депутата України» і Кодексу про адміністративні правопорушення усунуть суперечності у нормативно-правовій базі країни, а також посилять відповідальність. До речі, у проекті вона також передбачена за порушення строків і порядку надання відповіді народному обранцю.
До того ж, на думку авторів законопроекту, такі зміни позитивно позначаться на дисципліні державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. А також сприятимуть викоріненню корупції серед чиновників, і навіть — наповненню державного бюджету.


Вл. інф.