Партія комуністів здобула перемогу на парламентських виборах у Молдові, що відбулися минулої неділі. Такі попередні дані Центрвиборчкому. Комуністи отримали 46,11 відсотка голосів, або підтримку 711 тис. виборців. Блок “Демократична Молдова” набрав 28,41 відсотка, або 438 тис. голосів, Християнсько-демократична народна партія — 9,06 відсотка, або 139 тис. голосів. Інші вісім партій і блоків не подолали виборчого бар’єра, їх голоси будуть пропорційно поділені переможцями.

Молдова — парламентська республіка, і такий розклад дає можливість комуністам самостійно сформувати керівництво парламенту й уряд. Але для обрання президента їм знадобиться підтримка 61 депутата, і вони змушені будуть домовлятися з опозицією. Якщо главу держави не буде обрано з трьох спроб, то парламент за законом розпустять.
Однак поки що справа до вибору президента не дійшла. Нині на слуху гарячі баталії міжнародних спостерігачів про те, чи відповідало народне волевиявлення демократичним стандартам. Так, глава делегації ОБСЄ, що входить до міжнародної місії спостереження за виборами, Кімо Кілльянен заявив, що парламентські вибори відповідали міжнародним стандартам, попри деякі порушення.
Уперше до Молдови не приїхала група спостерігачів з Росії та СНД. Місцева влада вирішила, що вони можуть прибути до Кишинева у складі делегацій ПАРЄ та ОБСЄ. Тому російські спостерігачі, які все-таки хотіли відвідати виборчі дільниці, але не змогли цього зробити, вважають ці вибори далекими від демократії.