Нова громадська організація — Всеукраїнська Асоціація сприяння розвитку шкільної освіти — незабаром почне свою діяльність у сфері української освіти


Асоціація має намір сприяти підвищенню рівня і якості освіти, а також створювати і зміцнювати новий суспільний клас — бізнес-інтелігенцію. Ввійти до асоціації можуть будь-які структури: від дитячого садка до промислового підприємства. Основна вимога — бажання розвивати шкільну освіту.

Ініціатором створення цієї громадської організації є керівництво столичної приватної школи «Афіни». За словами заступника директора Приватної школи «Афіни» Олексія Грекова, асоціація має намір сприяти зближенню представників освітнього і підприємницького середовища, бо в нинішніх умовах «педагоги і бізнесмени не бачать одне одного». Так з’являється термін «бізнес-інтелігенція», що означає людину різнобічно освічену, але водночас і кваліфікованого фахівця, успішного у своїй справі.
Виховання такої людини вимагає іншого ставлення до педагогів у суспільстві. «У нас прийнято думати, що педагог — людина потрібна, але бідна і нещаслива. Педагогів сприймають як людей неуспішних, самі педагоги часто себе так сприймають, і що найгірше, так про них починають думати й учні. Ми хочемо зробити так, щоб педагоги відчули себе потрібними суспільству», — сказав Греков.
За його словами, з цією метою у школі стараються залучати до співробітництва тих педагогів, які раніше пішли у бізнес і тепер можуть привнести у систему освіти нову значимість, престижність. Крім того, Греков думає, що не меншу допомогу у зміні сформованої системи речей можуть зробити самі діти. «Багато хто вважає, що школу потрібно відбути, а потім починається життя. Ми зараз проводимо роботу, щоб школа й стала життям. І діти можуть у цьому сенсі багато чому навчити», — сказав Олексій Греков.
За словами директора школи Оксани Балакшиної, у навчальному закладі діють різні проекти, у рамках яких учні мають можливість навчитися навіть заробляти гроші: приміром, учні старших класів підписують контракти з продажу страхових полісів. Мета школи — виховати вільну, впевнену у собі, всебічно освічену людину, тому система освіти орієнтована на розвиток учнів як особистостей, а сам процес навчання побудований як спільний творчий процес викладачів і учнів.
Водночас керівники Приватної школи «Афіни» вважають, що сьогодні для розвитку нових освітніх ідей потрібне відповідне законодавство, яке має нарешті визначити, чим є приватні школи: комерційними підприємствами чи освітніми закладами. На це, зокрема, буде спрямована діяльність Всеукраїнської Асоціації сприяння розвитку шкільної освіти. Крім того, асоціація має намір займатися дослідженням перспектив розвитку шкільної освіти в Україні, вивчати світовий досвід модернізації цієї сфери і пропагувати досягнення української освіти. До того ж керівництво школи займається і має намір надалі займатися обміном досвіду з іншими загальноосвітніми школами. «За 10 років існування школи в нас побувало багато директорів інших шкіл, які хотіли перейняти наш досвід», — повідомила Оксана Балакшина, а з 14 березня, за її словами, у Приватній школі «Афіни» почнуться дні відкритих дверей.